ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Товарна композиция прекурсори разкриха на ГКПП “Кулата”

хапчета

Контрабанда на прекурсори за производство на наркотични вещества се разследва под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград в рамките на образувано досъдебно производство. От Окръжната прокуратура уточниха, че действията по разследването са започнали след като на 9 септември 2022 г., на ГКПП "Кулата", входящо трасе от Гърция към България, в товарна композиция с български регистрационни номера митническите служители са открили кашони със стока, съдържаща лекарствен препарат „Rhimozad“. За него не са били представени документи. При извършени тестове е било установено наличие на веществото псевдоефедрин в таблетките. Общото им количество, разпределено в 154 кашона, е над 4,6 млн. броя, съобщават от държавното обвинение. 

Псевдоефедринът е прекурсор, използван за производство на синтетични наркотици, поради което подлежи на засилен официален контрол с оглед законовите регламенти, посочват от Окръжна прокуратура – Благоевград. Оттам допълват, че действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

От прокуратурата посочват, че са събрани доказателства, че влекачът и полуремаркето са собственост на българска фирма. Проверяват се откритите в кабината на превозното средство документи за контрабандния товар – фактурата, опаковъчния лист (опис на стоката), международната товарителница. Изясняват се факти, свързани със сделката между дружествата, посочени в документите като продавач и купувач.

Към настоящия момент са извършени разпити на свидетели – митническите служители и водача на камиона, приобщени са веществени доказателства по делото, изискани са записи от камери за видеонаблюдение. Взети са представителни проби на лекарствения препарат и е назначена физикохимична експертиза.

От Агенция „Митници“ посочиха, че по експертна оценка задържаните 4,6 млн. таблетки, съдържащи псевдоефедрин, са достатъчни за направата на около 2 млн. дози метамфетамин. Това е най-голямото количество таблетки с псевдоефедрин, задържано от българските митници и представлява два пъти повече от задържаното количество таблетки от този тип за цялата 2021 г., посочват от Агенция „Митници“. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст