ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Възобновяват стратегията за лозаро-винарския сектор

Явор Гечев

Подпомагането за лозарите ще достигне 2062 лева на хектар тази година. За тези от тях, които получават и агроекологични плащания по Програмата за развитие на селските райони, сумата ще достигне до 3602 лева. 

Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев, който се срещна днес (7 ноември) с протестиращи лозари, заедно със заместник-министрите Тодор Джиков, Крум Неделков, Георги Събев и Валентин Чамбов. 

Протестиращите се бяха събрали пред Министерството на земеделието. Те бяха недоволни, че секторът им е системно пренебрегван. Обвиняват държавата, че не насърчава родното производство, което е изместено от вносното грозде. Възмутени са, че субсидиите са ниски – малко над 13 евро за декар.

В разговор с лозарите агроминистърът беше категоричен, че те ще получат в рамките на годината допълнително от предвиденото подпомагане от около 50 лева/дка – 32 лева от остатъка от държавната помощ заради руската агресия срещу Украйна и още по 18 лева от извънредната мярка по Програмата за развитие на селските райони за подпомагане на земеделските производители за справяне отново с външнополитическите последици.

Министър Явор Гечев обяви, че ще работи за възобновяване на изработването на стратегията за лозаро-винарския сектор и на стандартизирани технологични карти, които ще са актуална и обективна база за плащанията към земеделските стопани – животновъди и растениевъди. 

Той информира производителите, че стратегията за лозарството цели да има цялостна визия за развитието на сектора, така че той да стане устойчив и конкурентоспособен – да работи в посока маркетинг и коопериране. По предложение на представителите на бранша заседанието на работната група по стратегията и стандартизираните карти ще бъде следващия четвъртък (17 ноември). Намерението е възможно най-скоро да започне активната работа по окончателното оформяне на документа.

Предвижда се изработването на 52 технологични карти, които ще зададат стандарт при изчисляването на разходите в земеделието – цената на труда, торове, препарати. Тези карти трябва да гарантират пропорционалното разпределение на средствата в агросектора, като окончателният вариант ще бъде съгласуван със стопаните.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст