ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Възраждане” на протеста срещу Фандъкова “случайно”

протест срещу Фандъкова

Както по-рано днес, 12 октомври, "БАНКЕРЪ" информира от "Спаси София‘‘ организираха протест с хаштаг #ДанчеСлез. Те призоваваха всички граждани да протестират срещу управлението на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Събитието започна от 18:00 часа пред сградата на общината на ул. "Московска" 33.

Но изненадващо, пред общината, около 17:30 ч. се появиха симпатизанти на партията "Възраждане"‘. Според "Спаси София" "новият коалиционен партньор на ГЕРБ съвсем "случайно" организирал протест на същата дата, по същото време, че и на същото място – общината на ул. "Московска" 33, четем в профила им във "Фейсбук".  

Това е трети опит на партия "Възраждане" да свали украинското знаме. През май месец с вишка те успяха да го свалят от сградата и се опитаха да го връчат на украинския посланик. Общината тогава успя да го възстанови, като го върна на същото място.

Днес, 12 октомври, те отново се опитаха да го свалят със стълба, но бяха спрени от органите на реда.

От гражданското сдружение изказват мнение, че това е контрапротест, който уж има за цел да свали украинското знаме от сградата на общината. "Колко отчаян циркаджийски номер – искат да отклонят вниманието и да спасят Фандъкова от оставка!‘‘, коментират от "Спаси София".

Протестът им беше мирен и наситен с много хора. Гражданското сдружение отбелязва като основни недостатъци некачествените ремонти, лошото състояние на улиците и булевардите, презастрояването, огромния проблем с паркирането, както и мръсния въздух. Те обявиха, че искат парите на гражданите да се харчат по-разумно, а не да се хвърлят безразборно за скъпи ремонти, като този на жълтите павета, например.

"За 17 години, в които Фандъкова и екипът ѝ са на власт, не се реши нито един от проблемите със застрояването, с мръсния въздух, с паркоместата, с трафика, нито с малкото места в детските градини", заяви Борис Бонев по време на демонстрацията.

В протеста участваха и Донка Василева от "Демократична България", както и Мирослава Петрова от  "Продължаваме Промяната". И двете бяха поканени на сцената, за да изкажат своето мнение за управлението на Йорданка Фандъкова.  

Донка Василева от "Демократична България" попита г-жа Фандъкова "Може ли да си откупим София?" Тя обяви, че моделът на Борисов е започнал, след като е станал частично избран кмет и е заложил на вече работещия модел "всички на масата, на трапезата и мълчание в Столичната община". Василева каза, че единствената промяна ще дойде, ако се сложи край на управлението на този модел.

"Колко ли е отвратително да си Йорданка Фандъкова в този град?" – попита от своя страна Мирослава Петрова от "Продължаваме Промяната". По думите й е "страшно отвратително и омерзително" от сградата на Столична община, все още да не се е чуло "оставка". Тя подчерта, че всички пред сградата, дошли да протестират, имат повече достойнство и капацитет от кмета на столицата. Петрова попита и: "Отвлечена ли е Йорданка Фандъкова? Отвлечена ли е от тези, които толкова години наред отвлякоха държавата ни и я влачеха в багажника си? Тези, които свикнаха да строят магистрали, за да могат да си тръгват със чували."

В края на речта си Мирослава Петрова отсече за втори път: "Да си Йорданка Фандъкова е отвратително, защото да си съсипала градинката "Кристал", да си съсипала "Графа" и да си съсипала "Шишман", "Западен парк" и да свършиш, съсипвайки най-ценния символ на София – "жълтите павета", е мрачен финал".

В подкрепа на исканията за оставката на Фандъкова бе излязъл да протестира и новоизбраният депутат от "Продължаваме Промяната" – бившият спортен министър от квотата на ИТН – Радостин Василев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст