ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Блокирала машина в Харманли изтри гласовете до 11:00 часа

Избори 2022

В Харманли блокирала машина изтри паметта за подадените гласове до 11:00 часа. Малко след началото на изборния ден бяха получени два сигнала за блокирали машини. Едната е в Димитровград, а другата – в 10-а секция в Харманли. Машината е блокирала заради спиране на тока. Оказва се, че паметта все още не може да бъде възстановена. От секционната комисия заявиха, че с нея са гласували около 40 човека.

Една от двете машини в 10-а секция в Харманли блокира близо три часа след началото на изборния ден. "Сутринта в 9:50 часа, блокира паметта и не можеше абсолютно нищо да се извади от нея. Чакаме флаш паметта да се извади. Спря токът. Ние не разбрахме, че е спрял, тя е работила на батерията и в момента, в който спря батерията, извикахме техника и се оказа, че всъщност е извадена от контакта", обясни пред БНТ Клавдия Киркова – председател на секционната избирателна комисия.

На място веднага пристигнал техник, който обаче не могъл да поправи машината, нито да възстанови данните от паметта. "Първоначално имаше информация да се преустанови работа изцяло, само да се продължи на първата машина и от втората да не се взима никаква информация, че не може да бъде свалена никаква информация. Това беше, което получихме като информация от Централната избирателна комисия и от техника", разказа Десислава Филипова – зам.- председател на районната избирателна комисия в Хасково.

По-късно е решено всички гласове да бъдат зачетени. "Ще се броят разписките, плюс това като се извади флаш паметта и от там ще може да се извади, но това ще стане в Хасково, защото там си имат начини да видят какво има във флаш паметта. Няма да има нито един изгубен глас. Всички, които са гласували, ето в тази кутия им са разписките, така че няма да има нито един изгубен глас със сигурност", увери Клавдия Киркова. От ЦИК също увериха, че няма опасност гласовете да се загубят.

Преди обяд в 18-та СИК в Димитровград също беше получен сигнал за блокирала машина. Там вотът премина на хартия. Като цяло изборният ден в Хасковска област протича нормално, без сериозни нарушения. През деня бяха получени няколко сигнала, свързани с агитационни материали, съмнения за роднински връзки в една от СИК, както и за снимане с телефон на разписката за гласуване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст