ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК: Проблеми има, но вотът продължава неопорочен…

Брифинг - ЦИК - парламентарен вот 2022 - Цветозар Томов -

Към 13.30 ч. в ЦИК са постъпили 6 жалби: две от тях са за нарушения в работата на СИК, а другите – за предизборна агитация и социологически проучвания. Общо за проблеми с гласуването са подадени 35 сигнала – 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, които ЦИК не разглежда, обяви пред медиите говорителят на ЦИК Росица Матева.

По данните, с които разполага комисията, 23 машини за гласуване са излезли от строя и в съответните секции – също 23 на брой – вотът продължава на хартия. В три областни града – Кюстендил, Стара Загора и Пловдив, се е стигнало до разменяне на машини между избирателни комисии от съседни секции.

"На три от машините, за които сме взели решение да бъдат извадени от употреба – във Варна и Пазарджик, се изписва надпис, че дневникът е подправен", заяви Матева. Тя уточни, че подобен "бъг" се появява за първи път и пое ангажимент след изборите причините за появата му да бъдат анализирани, а резултатите – огласени.

На две места в страната отварянето на секции се е забавило с 15-20 минути заради закъснели членове на СИК. Постъпили са две жалби срещу решения на ЦИК, с които са направени промени в съставите на секционните комисии извън страната.

Колегата й Цветозар Томов обясни за наличието на сигнал, че се готви за саботаж на машинното гласуване в някои ромски махали. "Схемата" е елементарна – няколко души последователно "проплакват", че гласуват за една партия, ама на "билетчиту" пише съвсем друго, след което "отчитането" на грешен избор става системен проблем и машината заминава на ремонт.

Цветозар Томов съобщи, че основният проблем при отварянето на секциите извън страната е бил в множеството отсъствия на членове на СИК.

Една от причините е, че е имало доста болни хора, а някои от партийните фаворити в секциите "просто" не са се появили на работните си места. Въпреки това обаче ЦИК и МВнР са успели да решат "казусите" и към момента (13.30 часа) не е имало секция, която да не работи поради липса на "персонал".

Цветозар Томов обясни, че очаква да се повиши напрежението, когато започнат да приключват изборите в Турция и в Европа. Той добави, че има сигнали за агитация на турски език в турски секции.

В една избирателна секция в Турция изборният ден не е започнал навреме заради липса на кворум, но към настоящия момент тя вече също работи.

Камелия Нейкова призова жалбите и сигналите за изборни нарушения да бъдат подавани към Районните избирателни комисии, защото изпращането им направо в ЦИК забавя обработката им.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст