ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 70% от българите очакват правителство, дори и с компромиси

гласуване

Огромна част от българските избиратели – над 70% от тях, очакват да бъде съставено правителство и да се направят компромиси, обяви Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“, като първи коментар на резултатите от екзитпола. При него водеща сила е ГЕРБ, а "Има такъв народ" е с 4.2%, като според социоложката не може със сигурност да се твърди, че при паралелното преброяване те няма да се окажат и под 4-процентната бариера.
Според Боряна Димитрова на тези избори са били активирани най-вече твърдите ядра и ако е била задействана и периферията, резултатите са щели да бъдат различни.

Кънчо Стойчев от "Галъп" посочи, че на тези избори няма изненади, като те потвърждават предварителните прогнози. От ГЕРБ са мобилизирали електората си – и сега, като при предишни избори са спечелили 650 000 гласа, "Продължаваме Промяната" са загубили между 150-160 000 гласа.

В същото време Боряна Димитрова поясни, че на тези избори не се е случил големият пробив на русофилите чрез "Възраждане" – за какъвто имало активни внушения.

Въпреки това тя отчете, че "Възраждане" са единствените, които удвояват вота си в сравнение с предишните избори, поддържайки крайна позиция, и така са спечелили около десет процента. Те взимат най-вече от "Има такъв народ", и малко от БСП и от "Продължаваме Промяната", коментира Боряна Димитрова.

В същото време Кънчо Стойчев отбеляза, че не може да се твърди, че някой е взел от гласовете на БСП за България, а социалистическата партия се е закотвила на някакво свое дъно и си стои там. Той коментира, че тезата за русофилството е елементарна и с нея се злоупотребява. Даде пример със себе си, като призна: "Аз харесвам американските филми, но не гласувам за Байдън. Освен това фактът, че харесвам Булгаков, не значи, че харесвам Путин".

След това двамата социолози започнаха да пресмятат мандатите, от което стана ясно, че желаните коалиции са невъзможни, тъй като постигат по-малко от необходимия брой от 121 депутати, а възможните коалиции са неприемливи. Очевидно е, че ще трябва да се прескачат червени линии и ще трябва да се очертават програми, около които да се търсят приоритети, като всеки ясно определи зад какво застава, посочи Боряна Димитрова.

Според Кънчо Стойчев да се правят комбинации е примамливо, но сериозните политически играчи не са за един ден и те мислят за следващите избори. "Ние не искаме да ходим на нови избори, но това, което излъчваме не пасва едно с друго", подчерта социологът.

Той даде пример, че през последните 5-6 месеца ГЕРБ са критикували постоянно икономическата политика на "Продължаваме Промяната", а за избирателите именно икономическата ситуация и инфлацията е била основната проблематика, която ги е вълнувала. При това положение трудно може да се очаква, че двете сили ще седнат на една маса.

Според политолога Евгени Минчев проблемът с коалирането е психологически – при сегашните избори е била водена изключително негативна кампания, а с подобен тип говорене избори не се печелят. В същото време политологът Антоний Тодоров посочи, че при едни нови избори едва ли могат да се получат "четири малинки свише".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст