НСИ обявява окончателните данни от преброяването

Преброяване 2021

Ден след предсрочните парламентарни избори, Националният статистически институт ще обяви окончателните резултати за броя на населението на България според Преброяването на населението и жилищния фонд, проведено през 2021 г.

Според данните, които вече бяха оповестени от НСИ, в България живеят 6 520 314 души, населението на столицата е 1,5 милиона. Най-малката област – Видин е с население от 74 хиляди души. Направените до момента изводи казват, че се забелязва категорично намаление на населението в страната за последните десет години – от 2011 до 2021 г. Това е най-голямото регистрирано намаление – 840 000 души или 11,5%. Ясно е, че населените места в страната са 5 257, от които 257 са градове и 5 000 – села. В градовете живеят 74.3%, или 4 843 175 души, а в селата – 25.7%, или 1 677 139 души.

В понеделник НСИ ще оповестят първите данни за населението по пол, възраст, юридическо семейно положение и по населени места.

След това, до края на октомври, ще бъдат публикувани и социално-икономическите характеристики на населението на страната – степен на завършено образование и икономическа активност.

През ноември ще излязат данни за етно-културните характеристики – етническа принадлежност, майчин език, вероизповедание и религиозност, както и за миграция – вътрешна миграция, имигранти и пътувания до работното място.

През декември ще се обявят резултатите от извадковите изследвания – „Раждаемост и репродуктивно поведение на населението“ и „Миграция и миграционно поведение на населението“, както и данни за здравния статус на населението.

През януари и февруари 2023 г. ще бъдат представени геопространствени данни (координатна мрежа с пространствена резолюция от 1 кв. км) за броя на населението, информация за жилищните сгради и жилищата, жилищните условия, домакинствата и семействата в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст