ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НСИ обявява окончателните данни от преброяването

Преброяване 2021

Ден след предсрочните парламентарни избори, Националният статистически институт ще обяви окончателните резултати за броя на населението на България според Преброяването на населението и жилищния фонд, проведено през 2021 г.

Според данните, които вече бяха оповестени от НСИ, в България живеят 6 520 314 души, населението на столицата е 1,5 милиона. Най-малката област – Видин е с население от 74 хиляди души. Направените до момента изводи казват, че се забелязва категорично намаление на населението в страната за последните десет години – от 2011 до 2021 г. Това е най-голямото регистрирано намаление – 840 000 души или 11,5%. Ясно е, че населените места в страната са 5 257, от които 257 са градове и 5 000 – села. В градовете живеят 74.3%, или 4 843 175 души, а в селата – 25.7%, или 1 677 139 души.

В понеделник НСИ ще оповестят първите данни за населението по пол, възраст, юридическо семейно положение и по населени места.

След това, до края на октомври, ще бъдат публикувани и социално-икономическите характеристики на населението на страната – степен на завършено образование и икономическа активност.

През ноември ще излязат данни за етно-културните характеристики – етническа принадлежност, майчин език, вероизповедание и религиозност, както и за миграция – вътрешна миграция, имигранти и пътувания до работното място.

През декември ще се обявят резултатите от извадковите изследвания – „Раждаемост и репродуктивно поведение на населението“ и „Миграция и миграционно поведение на населението“, както и данни за здравния статус на населението.

През януари и февруари 2023 г. ще бъдат представени геопространствени данни (координатна мрежа с пространствена резолюция от 1 кв. км) за броя на населението, информация за жилищните сгради и жилищата, жилищните условия, домакинствата и семействата в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст