ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сънародниците ни в Нова Зеландия започнаха първи

Парламентарни избори 2022

Заради десетчасовата времева разлика първи започват да гласуват сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха в 21:00 часа българско време на 1 октомври, а гласуването приключва преди началото на изборния ден у нас. 

В изборите за 48-мо Народно събрание зад граница ще се гласува в 755 секции в 62 държави. Машинно гласуване е предвидено в 300 секции – в 238 ще има по две машини, в 62 секции по една машина. Общо са транспортирани 538 машини, което е със 122 броя повече в сравнение с изборите през ноември 2021 година.

Зад граница са изпратени 755 комплекта изборни книжа и материали с над 600 хил. бюлетини, чието общо тегло е над 5 тона и половина, съобщиха от Министерството на външните работи. Те са разпределени по секциите в цял свят. В събота – 1 октомври, те са предадени на секционните избирателни комисии.

Окланд (Auckland City) е най-големият град в Нова Зеландия. Разположен е на западния бряг на тихоокеанския залив Хаураки на Северния остров. Населението му е около 404 658 жители. Наполовина типичен град, наполовина морски, Окланд е космополитен град, обграден от очарователен воден свят, осеян с повече от 50 острова. Само за половин час може да се достигне до почти всякакви места, да се плава към някой от островите, да се отиде на поход през тропическа джунгла или на пикник на върха на вулкан, да се дегустира вино в някоя от винарните или да се броди по пустия океански плаж, засипан с черен пясък. Мултикултурен по характер – различните култури придават своя привкус на стила на живот в града и засилват интереса към него. В резултат кулинарното изкуство, наречено „Тихоокеански венец“ и съчетаващо азиатски и тихоокеански отличителни черти, е доведено до съвършенство. На езика на маорите град Окланд се нарича „Тамаки-Макау-Рау“ – „девицата със стоте обожатели“. 

Крайстчърч /Christchurch/ е град в Нова Зеландия, най-големият на Южния остров и втори в страната. Има население от около 377 200 човека. Климатът е умерен, със средни летни температури от 22,5 °С (януари) и зимни от 11,3 °С (юли). Сняг пада средно веднъж годишно, но снежна покривка не се задържа. Местната икономика е доминирана от селското стопанство, главно овцевъдство. В последните години се развиват и високите технологии (софтуерни и инженерни фирми), за което спомага и наличието на 3 университета в града. Туризмът също е важен отрасъл. Близостта до ски пистите в курортите на Южните Алпи и наличието на международно летище в града, привличат много туристи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст