ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еко проекти подготвят фирми и общини за зеленото бъдеще

фотоволтаици

Еко проектите се срещат все по-често у нас – и фирми, и общини, се подготвят за зеленото бъдеще. Динамиката на пазара на електроенергия и високите борсови цени накара всички небитови консуматори да прибягнат към изграждането на фотоволтаични електроцентрали. Освен за собствени производствени нужди, излишните количества обикновено се продават в електроразпределителната мрежа на страната.

Фотоволтаична централа на покрива на ГУМ в Дупница

„ГУМ-Дупница“ ЕООД е първото общинско дружество, което осъществява проект за изградена на фотоволтаична централа на покрива на сградата си. Тя ще бъде разположена върху над 800 кв. метра, обявиха от община Дупница. Фирмата разполага с търговска сграда в центъра на града, която отдава под наем самостоятелни магазини.

Преди инсталирането на фотоволтаиците е извършен ремонт на покрива. Инвестицията в проекта е 130 000 лв. без ДДС, като тя е осигурена с кредит и собствени средства. "Не е изключено да помислим подобно начинание и за други общински дружества, където позволява подобна инвестиция", е коментирал кметът Методи Чимев.

Ремонтът на покрива и изграждането на централата са на обща стойност над 200 000 лева. Част от произведената електроенергия ще е за собствени нужди, а останалата ще бъде продавана. Предстои да бъде избран купувачът след подбор на оферти.

С този проект се очаква разходите за ел.енергия да бъдат намалени с 30 на сто при пълна мощност. Според изчисленията, че инвестицията ще може да се изплати в тригодишен период. С нея ще се намалят разходите на дружеството, ще се повиши финансовия му резултат, а ще има и екологичната полза.

ФЕЦ изгради и месопреработвателното предприятие „Тандем-Попово“

Предприятието за добив и преработка на червени меса “Тандем-Попово” също изгради фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди. Проектът за енергийна ефективност е разработен от „ЕНЕРГО-ПРО Енергийти услуги“ – Варна. Компанията за мести продукти е дългогодишен клиент на енергийния търговец, като през последните три години закупува 100% зелена енергия за обезпечаване на своето производство. С подкрепата на „ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги“ е изградена и пусната в експлоатация собствена за предприятието електроцентрала за производство на енергия от слънце с пикова мощност 199.8 kWp.

ВЕИ система се намира в село Дриново, община Попово, където е разположена производствената база на фирмата. Модулите са монтирани върху покрива. Генерираната във ФЕЦ енергия е за собствено потребление при производствената дейност, а излишното количество ще се продава в ел.мрежата на страната.

„ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги“ е проектирало и изградило проекти за соларни централи „до ключ“ за повече от 80 компании.

Πъpви eĸo тecнoлинeeн лoĸoмoтив y нac

От Изпълнитeлнa aгeнция "Жeлeзoпътнa aдминиcтpaция" обявиха, че е издаден сертификат за пъpвия изцялo oбнoвeн и мoдepнизиpaн лoĸoмoтив за движение пo тecнoлинeйĸaтa мрежа у нас. Той ще се движи пo тecнoлинeйния мapшpyт Ceптeмвpи – Дoбpинищe.Дизeлoв лoĸoмoтив "77.002" e c изцялo нoв eĸoлoгичeн дизeлoв двигaтeл. Той e и пo-иĸoнoмичeн.

Мoдepнизaцията нa тecнoлинeйни лoĸoмoтиви ще става в зaвoдa "Eĸcпpec Cepвиз" OOД.

Теснопътна железопътна линия Септември – Добринище или линия № 16 от Националната железопътна мрежа на България е единична, неелектрифицирана и единствената действаща теснопътна жп линия у нас. Тя е с междурелсие 760 мм, известно още като Босненски тип междурелсие. Тя свързва Добринище с железопътната линия София – Пловдив – Бургас.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст