ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев ще бави мандатите, за да се приеме Бюджетът и нови избори през март

Осман Октай

"Анкара и властите в Турция бяха пасивни по време на тези избори. Ноември 2021 г. ДПС получи на изборите над 91 хил. гласове в секциите в Турция. Тази година, независимо че беше увеличен броят на секциите в Турция, те получиха някъде около 50 хиляди гласа, т.е. половината. Беше известно още през седмицата, че има тишина от националните медии и от държавната и общинска администрация в Турция. … Ако няма намеса на държавните структури в Турция, избирателният потенциал на ДПС там е около 40-50 хил. души".

Коментара направи пред БНР политическият анализатор Осман Октай, бивш заместник-председател на ДПС.

Той подчерта, че ДПС увеличава броя на избирателите си в страната с около 20 хил. души, сравнено с изборите през ноември 2021-а.

"Прави впечатление, че масово увеличават избирателите си във Видин, Враца, Монтана, особено сред ромското население. Това говори за изключително контролиран вот в тези региони", уточни той.

По думите на Октай ДПС контролира изборния процес чрез секциите. 

"В много от секциите в компактни райони политическите формации не изпращат свои членове на секционни комисии. Ако има в дадена община около 100-ина семейства българи, те винаги регистрират различни партии и техните квоти в СИК се попълват пак от местните феодали на ДПС. … В една такава секция спокойно могат след 19 часа да заключат вратата и по списък да започнат да гласуват на машината", обясни той. 

Анализаторът призова да се провери дали едни и същи лица не са гласували в секциите в България и в чужбина.

"Каквито и амбиции да имат, ако не бяха контролираните цигански гласове, ДПС нямаше да постигнат този брой. … Заради ниска избирателна активност ще вземат 36 мандата, което променя политическата карта в страната", каза Осман Октай.

Той беше категоричен, че докато ДПС не се дистанцират от модела "Пеевски", няма възможност да си партнират, включително и с ГЕРБ. 

Според него Бойко Борисов няма да преговаря с ДПС, след като получи първия мандат за съставяне на правителство.

"Коалиция няма как да се състави и в този парламент. Аз съм убеден как ще се гърчи президентът Румен Радев да разтяга раздаването на мандати, за да се приеме от парламента Бюджет 2023 и да се стигне до предсрочни избори през март, ако съумее да се възползва от конституционните вратички, а не да бърза, както бърза през лятото да претупа разговорите и раздаването на мандатите", коментира още Осман Октай. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст