ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рекордно ниска избирателна активност – малко над 2,5 млн. души

Цветозар Томов, ЦИК

До четвъртък трябва да бъдат обявени окончателните резултати от изборите вчера.

Това стана ясно на брифинг на ЦИК.

Продължава обработването на изборните книжа, заяви доц. Цветозар Томов от ЦИК. Тогава ще стане ясна и окончателната избиранелна активност.

На вчерашните парламентарни избори беше регистрирана най-ниската активност от 32 години насам. В новото – 48-о Народно събрание влизат седем политически сили. Това показват данните на ЦИК при обработени над 99,9 на сто от протоколите, обобщи Цветозар Томов от комисията:

"Просто процеса на обработката на изборните резултати не е приключила", съобщи той, като допълни:

"Няма да коментирам, но от това, което до момента е публикувано, въведено в компютрите на "Информационно обслужване", гласувалите са малко над 2,5 милиона души, така че сравнително определено мога да кажа, че това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от всички провеждани от 1989 г. насам", посочи той.

"Определянето на мандатите в многомандатните избирателни райони да става на базата на официалните резултати от последното преброяване", каза още Томов.

Ако НСИ беше обявил данните от преброяването по-рано, това щеше да се отрази на разпределението на мандатите в избирателните райони, коментира Цветозар Томов. 

"Тъй като в тази кампания, която започна, още нямаше официални резултати, ние не сме взели решение на ЦИК, с което да изменим числеността на мандатите. Аз не се ангажирам с това да твърдя кой ще влезе и кой няма да влезе в следващия парламент. Това решава ЦИК. Въпреки това, има следващи фази, които още не са преминали", отбеляза говорителят на ЦИК", каза говорителят.

Той допълни, че предстои второто въвеждане на тези протоколи от екипите на Информационно обслужване и след това сравняване на резултатите от двете въвеждания и анализ на несъответствията навсякъде, където при двете въвеждания на протоколи има разлика.

"Във всяка от тези фази е възможно да има частична промяна на изборния резултат. На теория има всякакви вероятности", отбеляза Томов.

От ЦИК очакват до края на деня да получат резултатите от всички секции.

По-рано днес Цветозар Томов не изключи възможността и партията "Има такъв народ" да влезе като осма формация в новото 48-о Народно събрание с оглед на гласовете, събрани от партията в чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст