До края на 2024 г. всички устройства ще се зареждат с USB-C порт

USB-C порт

До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати, продавани в ЕС, ще трябва да разполагат с USB от тип C, за да могат да се зареждат.

Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. От пролетта на 2026 г. лаптопите също трябва да бъдат снабдени с такъв порт. Това ще бъде факт, след като днес, на 4-и октомври, евродепутатите приеха нов закон. На пленарното заседание 602-ма души гласуваха „за“, 13 – „против“, а осем – „въздържал се“. Новоприетият закон е част от общите усилия на ЕС за намаляване на електронните отпадъци и за предоставяне на по-екологични опции за потребителите.

Според новите правила, потребителите вече няма да се нуждаят от различни зарядни, както е в момента. При всяка покупка на електронни продукти ще могат да използват едно-единствено зарядно за всички малки или средни електронни устройства. По този начин ще отпадне и зависимостта потребителите да си пазаруват само от една марка продукти.

Независимо от марката, всички нови мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, преносими конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, преносими навигационни системи и лаптопи, които се зареждат чрез кабел, работещ с мощност до 100 вата, ще трябва да бъдат оборудвани с порт USB-C.

Всички устройства за бързо зареждане, вече ще имат еднаква скорост. Това означава, че потребителите ще могат да зареждат устройствата си с една и съща скорост, както и с всяко съвместимо зарядно устройство. И понеже безжичното зареждане става все по-разпространено, Европейската комисия ще трябва да хармонизира изискванията за оперативна съвместимост до края на 2024 година.

Специални етикети ще информират потребителите за характеристиките на зареждане на новите устройства. Въпросните етикети ще им позволят да видят по-лесно дали зарядните устройства, с които разполагат, са съвместими. Също така купувачите ще могат да направят информиран избор дали да закупят ново зарядно устройство заедно с новия продукт.

Тези нововъведения ще доведат до по-дълготрайна употреба на зарядните устройства и ще "спасят" потребителите да харчат около 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на зарядни устройства. Изхвърлените и неизползвани зарядни устройства в Европейския съюз са около 11 000 тона електронни отпадъци годишно.

Парламентът многократно призоваваше за въвеждането на общо зарядно устройство. Въпреки положените усилия да се намали броят на мобилните зарядни устройства – от страна на промишлеността, доброволните мерки не успяха да доведат до конкретни резултати за потребителите в Европейския съюз. Затова се наложи да бъде внесено законодателното предложение от Комисията на 23 септември 2021 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст