ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Япония гони руския консул в Сапоро

Йошимаса Хаяши

Японският министър на външните работи Йошимаса Хаяши нареди на руския консул в Сапоро да напусне Япония до 10 октомври, съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на агенция Киодо.

Решението на Токио идва, след като миналия месец Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСС) съобщи, че е задържала японския консул във Владивосток по подозрения за шпионаж и му е наредила да напусне страната.

Японският дипломат беше освободен няколко часа след задържането. Токио изрази "силен протест" срещу руските действия и даде знак, че може да предприеме ответни мерки, припомня Ройтерс.

Японският консул Мотоки Тацунори бе обявен за персона нон грата, след като според ФСС бил хванат от руските властите да получава секретна информация за последиците от западните санкции върху икономическата ситуация в руския Далечен изток. Москва смята, че класифицираната информация, отнасяща се и до сътрудничеството на Русия с неназована държава от Азиатско-тихоокеанския регион, е била получена срещу парично възнаграждение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст