ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Имаме нужда от друг тип коалиционна култура

Даниел Стефанов

"Партиите не може да разчитат само на изборите, за да създават мнозинства, които всъщност ги няма. Очакването, че можем да имаме партия с над 121 гласа в парламента вече не е реалистично. Обществото вече не е такова. Това означава, че имаме нужда от друг тип коалиционна култура, която да позволява на партиите да водят разговори и да създават мнозинства".

Това каза политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов.

По думите му е време партиите да започнат да внимават какво говорят по време на предизборната кампания и да обърнат внимание на избирателите.

"Повече от тези 60% от негласувалите са престанали да се интересуват от политиката. Ако има проблем, то той е в начина, по който функционират политическите партии. Цялата кампания беше кампания, насочена към активиране на избирателите, които са част от избирателния корпус на всяка една партия, и отказваше новите избиратели", обясни той пред БНР.

Стефанов посочи, че българските партии смятат, че с послание и слогани могат да спечелят избори.

"В теориите за поведението на избирателите дори на теория няма такова нещо. В много малко случаи партии, които се занимават с един въпрос, могат да спечелят подкрепа. Ние говорим за партии, които искат да спечелят не само подкрепа, но и мнозинство. Проблемът е, че нашите партии спряха да ни дават обяснение за това накъде отива държавата, каква държава искаме и как ще го постигнем", коментира Даниел Стефанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст