ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нужна е солидарност в ЕС при подкрепата на икономиките

джентилони

Страните от ЕС имат право да предприемат мерки на национално равнище, за да укрепят икономиките си, но е необходима солидарност, за да се избегне "фрагментираност", заяви днес еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

"Ние не обвиняваме страните, че подкрепят икономиките си", каза той при пристигането си на заседанието на финансовите  министри от ЕС в Люксембург. 

"Ако искаме обаче да избегнем фрагментираност, ако искаме да се изправим срещу тази криза, смятам, че се нуждаем от по-високи ниво на солидарност и от задействането на общи инструменти", добави Джентилони.

Джентилони и еврокомисарят за вътрешния пазара Тиери Бретон призоваха днес за съвместно отпускане на заеми в 27-те страни членки на ЕС, за да се финансират мерките за справяне с кризата с цените на електроенергията, която заплашва да потопи блока в рецесия. 

Двамата еврокомисари заявиха в уводна статия във в. "Айриш таймс", че новото съвместно отпускане на заеми може да бъде моделирано по примера на съвместния дълг по време на пандемията от КОВИД-19 за субсидиране на работни места, които в противен случай биха били загубени.

През последните дни Германия бе обект на критики от някои европейски страни и институции за едностранно обявения пакет от 200 милиарда евро за подпомагане на компаниите и домакинствата, за да се справят със скока в цените на електроенергията. 

Германският финансов министър Кристиан Линднер заяви, че е защитил "отбранителния пакет" на страната си пред  ЕК и колегите си министри, подчертавайки, че Брюксел е разбрал погрешно функцията на пакета и срока му на действие.

"ЕК все още е не разбира напълно , че не става дума за мярка за 2022 година, а пакетът покрива и периода 2023 и 2024 година", поради което настоящите предложения, базирани на програмата, не могат да бъдат оправдавани с решението на Германия, отбеляза в Люксембург Линднер.

Германия е готова да обсъди мерки, които могат да удържат цените на газа и електроенергията в ЕС, каза Кристиан Линднер.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст