ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оставиха в ареста джигита, убил французин на околовръстното

димитър любенов

Апелативният съд в София остави за постоянно в ареста Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на  25 септември на околовръстното шосе на София. При инцидента загина един човек, а двама бяха ранени.

Магистратите се мотивираха, че има достатъчно доказателства в подкрепа на тезата на обвинението, както и опасност Любенов да извърши ново престъпление.

Преди дни Софийската градска прокуратура промени обвинението на Димитър Любенов в умишлено престъпление. Досега то беше, че по непредпазливост е причинил смъртта на 64-годишен френски гражданин и телесни повреди на двама други. Според събраните данни Любенов е шофирал след употреба на алкохол и наркотици. Той е шофирал със 195 км/ч, при ограничение от 80 км/час. В кръвта на Любенов бяха установени 1.73 промила алкохол, кокаин и други опиати.

Прокуратурата припомни, че вече е бил глобяван от "Пътна полиция" преди време. Съдът цитира данни, според които Любенов е санкциониран 23 пъти, 15 от които за последните две години, като дори някои нарушения са в съседни дни.

В показанията си Любенов твърди, че малко преди катастрофата е спрян от полицаи, на които дал 200 лева, за да го ескортират. Адвокатът му Ива Борисова заяви, че прокуратурата не е направила нищо, за да изясни дали в случая няма участие на длъжностни лица и спомогнали ли са те за катастрофата. Според адвокатката клиентът й е направил всичко възможно да не шофира, но е бил принуден.

Прокуратурата посочи, че това са твърдения на обвиняемия и се прави още проверка. Доказателства засега няма. 

Съдът цитира експертиза, че Любенов е можел да спре в отбивка на пътя, а непосредствено преди удара той не е използвал спирачките на колата. В съдебната зала през сълзи Любенов изказа съболезнования на загиналите. Виновен съм, направих грешка. За мен първият път се оказа фатален, каза още Димитър Любенов. ​

От своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че във връзка със случая има отстранени полицаи, които са „имали участие, каквото не би трябвало да имат“. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст