ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Компанията за обувки “Маноло Бланик” с рекордна печалба за 2021 г

Manolo Blahnik Маноло Бланик обувки

Производителят на луксозни обувки Manolo Blahnik Group отчете рекордни печалби за миналата година. Положителният финансов резултат преди данъци за дванадесеттете месеца на 2021 г. възлиза на 6.5 млн. евро, докато през 2020 г. компанията претърпя загуба от 4.7 млн. евро. Приходите са нараснали до 8.8 млн. евро при едва 500 000 евро година по-рано. Продажбите на компанията през миналата година са се увеличили с 65% в сравнение с 2020-а.

Според доклада на компанията, ръстът на продажбите, въпреки затварянето на магазини по време на пандемията, е улеснен от решението за пренасочване към онлайн търговията. И този сегмент „ще продължи да расте, тъй като все повече хора предпочитат да търсят и купуват стоки онлайн.“

През миналата година Manolo Blahnik Group отпразнува своята 50-та годишнина, като разшири и географията на своите продажби. Компанията отвори централен офис в Ню Йорк и водещ магазин на "Медисън авеню", както и бутик в Ийст Хамптън, Ню Йорк.

По-рано пък стана известно, че Маноло Бланик е спечелил 22-годишно дело за една търговска марка в Китай.

Маноло Бланик

(Manuel Blahnik Rodriguez) е роден на 28 ноември 1942 г. в Санта Крус де ла Палма, Канарски острови. Испанският дизайнер на обувки висок клас и основател на едноименната британска компания, известна в много страни предимно с сериал "Сексът и градът" е Почетен командир на Ордена на Британската империя (CBE).

Бланик е роден и израснал на Канарските острови, където семейството му – майка испанка и баща чех, е имало бананова плантация. Баща му емигрира от Чехословакия в края на 30-те години по време на настъпващия фашизъм.

През 1965 г. Бланик завършва университета в Женева, където учи право и литература и се премества в Париж, за да учи дизайн. През 1970 г. се премества в Лондон. Там пише колонка за обувки за Vogue Italia. Даяна Вриланд, виждайки неговите скици, посъветвала младия мъж да не губи време и да започне да проектира обувки. Три години по-късно той отваря първия си магазин, като купува магазина Zapata в Челси. През 1979 г. Бланик отваря бутик на Медисън Авеню в Ню Йорк и започва сътрудничество с Пери Елис и Калвин Клайн. През 90-те години на миналия век той работи с Джон Галиано и Ив Сен Лоран, като по това време идва световната му слава.

Отличителна черта на обувките на Blanik са високите токчета, оригиналният дизайн и използването на различни материали. Неговият стил е нещо средно между елегантност и комфорт. Не на последно място поради високата цена (400 до 4000 долара за чифт), редовните клиенти на фирмата са известни личности като Мадона, Наоми Кембъл, Сара Джесика Паркър, Кайли Миноуг и Уинона Райдър.

Обувките "Маноло Бланик" са обявени за "петата звезда" на сериала "Сексът и градът" (след четирите главни героини). По-специално, епизодът "Животът в стила на Vogue" (A Vogue Idea) разказва за модела обувки Campari. Маноло Бланик също е проектирал обувките, носени от Кирстен Дънст при изпълнението й на ролята на Мария Антоанета.

Бутиците Manolo Blahnik се намират в САЩ, Хонконг, Южна Корея, Сингапур, Англия, Испания, Турция, Кувейт, Дубай, а също и в Русия (в Москва и Санкт Петербург).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст