Обвинението чадъросвало “чадъра” на джигита от Околовръстното – БЕЗ САЙТ!!!!!!!!!!!!!!!

Катастрофа - околовръстно - София

Прокурор е отказал да бъдат арестувани двама полицаи, заподозрени, че са пазили Димитър Любенов, обвиняем за катастрофата на Околовръстното на София, при която загина френски гражданин. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. По думите му задържането на служителите е било предложено от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, която е проверявала действията им. Версията на прокуратурата е друга. Според съобщението им инициативата за разкриване на действията на полицаите е била изцяло на дръжавното обвинение.

Поредният сблъсък между полиция и прокуратура идва на фона на все повече факти, сочещи, че историята с Любенов повтаря тази с Георги Семерджиев. Той е обвиняем за смъртта на две млади жени пред столичния хотел "Хемус". След катастрофата се разбра за негови връзки с полицаи, както и за отказ на прокуратурата да го разследва в миналото. След това се стана ясно, че в прикриването на нарушенията му през годините са участвали около 40 полицаи.

При инцидента на Околовръстното загина френски гражданин, а други двама пострадаха. Експертиза установи, че Любенов е карал с 195 км в час след употреба на алкохол и наркотици. В момента той е в ареста.

Малко след катастрофата на 25 септември на мястото е пристигнала патрулка с двама полицаи от Шесто РПУ в столицата. Според проверка на МВР обаче те са карали след "Порше"-то на Любенов почти през цялото време. След удара полицейската кола е спряла и се е върнала назад, вместо да отиде на мястото на катастрофата. Едва след подадения сигнал на тел. 112 патрулката е тръгнала отново.

Двете коли са били засечени от камери по маршрута. Установено е, че патрулката се е движела с над 160 км в час. Колата на Любенов не е била спирана за проверка. Има кратък отрязък от време, в който се смята, че и двете коли са били спрени. Каква е причината, засега е неизвестно.

След проверката на „Вътрешна сигурност“ в МВР е предложила двамата служители да бъдат арестувани. Данните са били докладвани на наблюдаващ прокурор. В последния момент той е взел решение те да не бъдат задържани. Обяснението било, че ще се образува отделно дело, за да върви разследването. В момента двамата служители са отстранени от работа. Срещу тях е започнало дисциплинарно производство и вероятно ще бъдат предложени за уволнение.

Съмнения за полицейска закрила над Любенов се появиха още в първите дни след катастрофата. Очевидци разказваха, че служителка на МВР дълго говорила с него и демонстрирала близост. Малко след това зам.-главният секретар на силовото ведомство Станимир Станев коментира пред "Нова телевизия", че тя е играла роля и целта е била да успокои шофьора, който преминавал през всякакви състояния от агресия до плач.

МВР не е можело да арестува служителите самостоятелно, защото за катастрофата вече е имало образувано разследване. Затова е било нужно съгласието на държавното обвинение, каза Демерджиев. Той заяви, че умишлено не използва думата "ескорт" за действията на полицаите, защото нямало категорични доказателства. Според него обаче има достатъчно данни, че те не са изпълнили служебните си задължения. Затова е образувано и дисциплинарното дело.

Демерджиев не даде много подробности за досегашната работа на полицаите. Той обаче коментира, че проверяващ от "Вътрешна сигурност" описал единия от служителите със следните думи, цитирани обилно от медиите през седмицата: "Държи се нагло"

Двамата служители на МВР може да са допринесли за катастрофата, "сподели" със съдебния състав адвокатът на Любенов – Ива Борисова. Тя обясни, че преди да седне на шофьорското място, той е извикал фирма Drink and Drive и си тръгнал с тях. Малко по-късно обаче колата му е била спряна, а полицаите – след като го разпознали – изгонили шофьора му с рекетьорския аргумент "Това е нашият клиент, ние си го поемаме…"

Първоначалните данни сочат, че Любенов е карал с над 1.70 промила алкохол. Освен това пробата му за кокаин е положителна. Преди няколко дни той заяви пред съда, че съжалява за случилото се и поиска да бъде пуснат на свобода с по-лека мярка за неотклонение. Претенцията му, съвсем естествено, не бе удовлетворена и той остава зад решетките. Решението на апелативния съд е окончателно поне през следващите три-четири месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST