ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОПЕК+ оряза 2 млн. барела петрол от пазара

ОПЕК

ОПЕК и приятели договориха най-дълбоката редукция на петролните доставки от пандемичните времена на 2020-а на редовното си съвещание във Виена на 5 октомври. Те одобриха предложението на Съвместния надзорен комитет на министрите на картела за орязване на производството с 2 млн. барела на ден на вече доста свития петролен пазар и въпреки натиска на Вашингтон и на други западни партньори да помпат по-големи количества черно злато. 

Очакванията са намалението да предизвика възстановяване на петролните котировки, които през последните дни паднаха под 90 щ. долара за барел за сорта "Брент" и под 80 долара за барел за американския WTI. Преди три месеца цените се изкачиха до 120 долара, но тръгнаха надолу заради опасенията от предстояща рецесия на глобалното стопанство, от растящите лихвени проценти и от по-силния долар.

Засега не е ясно дали ще има и допълнителни доброволни редукции на добива от страните членки на ОПЕК+, най-вече от Саудитска Арабия, или те ще включват само съществуващото неизпълнение на квотите. През август групата изпращаше на пазара по 3.6 млн. барела по-малко от договорените квоти.  

Анализатори от бранша прогнозират, че намаленото производство ще разгневи администрацията на американския президент Джо Байдън. Експерти на "Ситигруп" очакват още политически реакции от Вашингтон, включително допълнително деблокиране на количества от стратегическия петролен резерв на Америка и евентуално подновяване на опитите за приемане на закона срещу ОПЕК. "Джей Пи Моргън Чейз" също предвижда контрамерки на Белия дом, най-вече – още резерви от суровината да бъдат хвърлени на пазарите.  

Новината за орязаните доставки повиши котировките на фючърсните контракти на базовия сорт "Брент" до 92.12 щ. долара за барел в 17.17 ч. българско време на 5 октомври и до 86.59 долара за барел за американския WTI с доставка през ноември. Впоследствие обаче ценовият подем загуби ускорение, защото, по оценка на експерти, редукцията е била калкулирана в пазарните оценки още в началото на седмицата.

Сред основанията на Белия дом да поиска по-ниски цени на черното злато е желанието на Запада да прекрати постъпленията на петродолари в хазната на Кремъл след инвазията в Украйна. Саудитска Арабия обаче все още не е осъдила военните действия на Русия, а отношенията между Рияд и Вашингтон остават доста хладни, въпреки посещението на Байдън и срещата му със саудитския престолонаследник през юли. 

Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК+ твърдят, че решенията им са мотивирани от желанието да предотвратят високите пазарни колебания, а не да постигнат определени цени. Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал-Мазруи коментира за репортери преди началото на присъствената среща с колегите си във Виена, че "решението е техническо, а не политическо" и че никой няма да използва ОПЕК+ като "политическа организация". Той заяви също, че сред ключовите мотиви, които се обсъждат, са опасенията от глобална рецесия.

Руският вицепремиер Александър Новак, който е включен в поредния санкционен списък на САЩ през миналата седмица, също е бил на съвещанието във Виена, защото не е под забрана от Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст