ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ отново предупреждава банките за бонусите

ЕЦБ

Европейската централна банка засилва натиска върху някои кредитори да държат под контрол премиите за 2022-а заради опасения от влошаващата се икономическа перспектива, твърдят запознати с въпроса лица. Върховният банков надзорник на еврозоната намекна на банките, че очаква да ограничат допълнителните възнаграждения и дивидентите, защото е разтревожен, че енергийният спазъм може да предизвика вълна от фалити. Предупрежденията стават особено наложителни на фона на все по-вероятния сценарий за по-рязко забавяне на стопанството на еврозоната през 2023-а.

Засиленият натиск идва след като няколко банки от блока на еврото, между които "Уникредит", "Комерцбанк" и "Дойче банк", дадоха оптимистични заявки и указания за щедро възмездяване на акционери и служители, въпреки че растящата инфлация и лихвени проценти помрачават икономическата перспектива. Кредиторите обявиха също, че е малко вероятно да заделят големи кредитни провизии дори в условията на допълнителните предизвикателства на препускащите цени на енергията в Европа.

ЕЦБ обаче смята, че финансовите институции подценяват рисковете. Шефът на надзорния банков борд Андреа Енриа посочва, че Европа е заплашена от "упорит и пълномащабен макроикономически шок", който изисква от контролните органи "да са изключително бдителни".

Публикуваните на 7 октомври статистически данни вече съдържат известни ранни предупредителни знаци. Общият дял на заемите на длъжниците с влошени перспективи за обслужване продължава да расте и през второто тримесечие е достигнал 9.7% от обема на отпуснатите кредити срещу 9.3% в периода януари-март 2022-а. Като цяло обаче лошите заеми са намалели, а капиталовите коефициенти на кредиторите са стабилни.

ЕЦБ и преди е доказвала, че е готова да се намеси, ако смята банковите планове за бонусите за прекалени по отношение на икономическите рискове. Европейските централни банкери поискаха укротяване на разходите по време на пандемията от COVID-19 и впоследствие принудиха няколко кредитори, между които "БНП Париба", "Дойче банк" и "Уникредит", да орежат премиите за 2020-а. Те обаче водят до по-малък отлив на капитали от дивидентите, въпреки че в случая с "Дойче банк", например, това не е точно така. И, подобно на всички харчове, бонусите подяждат финансовите резерви на фирмите.

Намесата на ЕЦБ създава дискомфорт за много банки, които очакват тлъсти печалби след силните резултати от търговските сделки. Това обикновено засилва очакванията на банкерите да получат по-високи допълнителни възнаграждения. Много кредитори пък са обещали и на инвеститорите си значими постъпления през идните години и рискуват отлив на акционери, ако не устоят на ангажиментите.

Твърдият подход създава проблеми и за ЕЦБ. Енриа припомня, че предупрежденията в ранните дни на пандемията от коронавируса за евентуален ръст на необслужваните кредити са се оказали прекалено песимистични, създавайки "нагласи между банките да пренебрегнат призивите на надзорниците си за благоразумие като необоснован консерватизъм".

ЕЦБ отмени през 2021-а свързаните с COVID-19 рестрикции за дивидентите и бонусите и ги замени с призиви към кредитероти да възприемат "благоразумен и с поглед към бъдещето подход" когато решават размера на премиите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст