ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Йената доближава интервенционните стойности

валути

Японската йена отново поевтинява до равнищата, предизвикали директната пазарна интервенция на "Бенк ъф Джъпен" през миналия месец след като валутните играчи започнаха да тестват предпазливо толерантността на паричните власти. Валутата достигна 145.15 йени за един щ. долар по време на търговията в Токио на 7 октомври и е напът да приключи осма поредна губеща седмица. На 22 септември японската парична единица падна до 145.90 за един долар и изкара централните банкери на валутния пазар. Подкрепата им доведе до почти 4-процентно поскъпване на йената в рамките на деня.

Оттогава насам обаче ефектът от пазарната намеса почти изчезна заради настойчивостта на "Бенк ъф Джъпен" да продължи с щедрата си парична политика в подкрепа на икономиката, докато основните й световни партньори следват противоположна посока на затягане на дисциплината. Продължителен период на слабост на японската валута над 145 йени за долар рискува да породи спекулации, че финансовото министерство ще толерира постепенното й поевтиняване. Или, казано накратко, значимостта на "кота 145" ще бъде заличена твърде бързо. 

Не по-малко значение има резкия спад на японските валутни резерви през септември с рекордните 55 млрд. долара – до 1.24 трлн. долара, което е най-ниската им стойност от 2017-а. Японският министър на финансите Шуничи Сузуки съобщи на репортери в Токио, че една от причините за понижението е по-ниската пазарна оценка на чуждестранните дългови книжа в резултат на скока на доходността им, както и похарчените долари за интервенцията. Сузуки потвърди още в началото на седмицата, че страната ще предприеме мерки срещу прекалено резките еднопосочни движения на валутния пазар, ако се наложи. Финансовото ведомство обяви официално, че е похарчило 2.84 трлн. йени през септември, за да ограничи загубите на националната валута.

Валутните играчи очакват още пазарни колебания през идните дни, още повече 10 октомври е празник и в САЩ и в Япония, което увеличава вероятността за пресушаване на ликвидността.

В европейската търговия на 7 октомври японската йена се движеше в близост до 145 за един щ. долар.

Междувременно, "Стандард чартърд" посочва в анализ за клиентите си, че валутните резерви на развиващите се пазари в Азия без Китай са намалели с над 600 млрд. щ. долара през миналата година – най-дълбокият спад в историята. Китайските пък в края на септември са били 3.029 трлн. долара (най-малко от началото на годината), според официалната статистика на китайската Държавна администрация за валутна търговия, срещу 3.055 трлн. долара месец по-рано.

Валутните запаси на Китай – най-големите в света – се следят под лупа заради сериозното обезценяване на юана под натиска на силния долар и лихвения ръст в САЩ. Китайската парична единица проби психологическото равнище от 7 юана за долар през миналия месец, като на 28 септември докосна най-ниската си от 2008-а цена от почти 7.20 юана за долар – сериозно предизвикателство пред китайските политици, които се борят със слаб икономически растеж и криза в сектора на недвижимите имоти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст