ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Военният министър: Само събираме оферти, не купуваме самолети

Димитър Стоянов

Министърът на отбраната Димитър Стоянов увери, че служебното правителство няма да купува самолети, а единствено събира оферти, които ще бъдат внесени в Народното събрание. Той опроверга твърденията, че България ще купува изтребители от Швеция. В четвъртък вечерта стана публично известно писмо на военния министър до шведския му колега Петер Хултквист. От писмото се разбира, че Стоянов е поискал от Швеция оферта за десет бойни самолета "Грипен".

"Предприехме действия и поканихме четири страни да ни предоставят оферти за самолети втора употреба – Швеция, Франция, САЩ, Израел. Към момента сме получили отговори и сме провели работни срещи с Швеция и Франция. От останалите две страни очакваме информация. Не са откликнали все още на нашите писма", уточни пред репортери служебният министър.  "Желанието на Министерството на отбраната е да запълни периода от 2023 до 2027 година, докато новозакупените самолети бъдат въведени в бойна готовност, в който бойното дежурство да се обслужва от българската армия", добави той. Страната ни се опитва да придобие и осем двигателя от Полша, които да обслужват българските самолети до края на 2023 година. 

До 15 декември е бил удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя Ф-16. Първоначалният краен срок беше 1 ноември.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст