ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Все повече държави нарушават правата на работещите

Шарън Бъроу

“Глобалният индекс на правата на Международната конфедерация на профсъюзите за 2022 година разкрива, че все повече държави нарушават основните права на работещите, включително правото на колективно договаряне. Това е чисто и просто репресия върху заплатите и тя трябва да спре.

Правителствата трябва да насърчават колективното договаряне за споделен просперитет, вместо да позволяват на работодателите и банкерите да тласкат работещите към бедност, дори когато производителността на труда продължава да нараства.“

Това заяви Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) по повод Световния ден за достоен труд – 7 октомври.

Тя цитира конкретни данни, според които от 2005 година производителността на работещите се е увеличила с 37% в световен мащаб, но самите хора – тези, които произвеждат стоките и услугите, и на които разчитат икономиките и обществата – са лишени от икономическите ползи.

Същевременно капиталовата производителност е в застой, тъй като компаниите не успяват да инвестират в спешно необходимия производствен капацитет, предпочитайки да укриват огромни суми пари в данъчни убежища и да финансират луксозен начин на живот на акционерите, и собствениците на компании. На практика малък брой доминиращи мултинационални фирми продължават да преразпределят богатството към себе си за сметка на хората и планетата.

"Справедливостта на заплатите, заедно с универсалната социална защита, е в основата на новия социален договор, от който светът толкова отчаяно се нуждае, за да се гарантира финансова сигурност за домакинствата и устойчива икономика в условията на икономическа криза", обръща внимание Шарън Бъроу.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст