ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергийната сигурност на Япония налага участието ѝ в “Сахалин-1”

нефт

В момента Япония не внася петрол от проекта "Сахалин-1", но смята участието в проекта, в който японската Sodeco има 30% дял, за важно от гледна точка на енергийната сигурност на страната. Това съобщава представител на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността във връзка с решението на Москва след „Сахалин – 2“ да прехвърли проекта „Сахалин-1“ под руска юрисдикция. 

„Проектът е важен източник на петрол извън Близкия изток. Няма промяна в позицията за важността на интересите (участието като акционери) в "Сахалин-1" от гледна точка на енергийната сигурност на страната“, е казал той, цитиран от телевизионния канал NHK. В същото време, според агенцията, Япония, която намали до минимум покупките на руски петрол, в момента не внася петрол от "Сахалин-1".

Азиатската страна е намалила вноса на руски петрол през последните месеци, спадайки до нула през юни и възстановявайки се през юли и август, според търговската статистика на финансовото ѝ министерство.

Припомняме, че на 7 октомври руският президент Владимир Путин подписа указ за създаването на нов оператор на Сахалин-1, който ще получи цялото имущество на консорциума по споразумение за разпределение на продукцията. Чуждестранните участници в „Сахалин-1“ трябва в рамките на един месец да представят на правителството уведомления за съгласие за придобиване на дялове в уставния капитал на компанията пропорционално на акциите, притежавани от всеки от тях по силата на споразумение за разпределение на производството в момента.

В момента операторът на проекта – Exxon Neftegaz – дъщерно дружество на ExxonMobil, притежава 30% дял. В проекта участват още Роснефт (20%), японската Sodeco (30%) и индийската ONGC Videsh (20%).

За разлика от "Сахалин-2", където частните компании Mitsui и Mitsubishi запазиха дяловете си от 12.5% и 10% след подобна стъпка от руската страна, японският дял в "Сахалин-1" се характеризира с активното участие на правителството и сътрудничеството между държавния и частния сектор. Акционери на Sodeco са правителството на Япония и частни компании Japex, ITOCHU, Marubeni, Inpex.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст