ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За еврозоната трябва и политическо решение от парламента

Министерски съвет Атанас Пеканов

"Продължаваме да работим по зададената от редовния кабинет индикативна дата 1 януари 2024, но трябва да се подготвят стъпки, за да намалим рисковете. Подготвяме техническата работа, но ще се изисква и политическото решение. Надявам се, че има голямо мнозинство в парламента това да се случи."

Това отбеляза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на БНТ.

Той коментира, че остава възможна датата 1 януари 2024 г. за влизане в Еврозоната и че не смята, че трябва да има обратен завой по темата, особено след като голямата част от партиите смятат, че България трябва да приеме еврото.

По отношение на високата инфлация в България и дали тя няма да попречи на плановете ни за Еврозоната, Пеканов коментира, че обстановката е подобна и в цяла Европа, ето защо не смята, че това ще ни спъне по пътя към еврото. 

Пеканов обяви и че колегите му в Министерството на финансите работят по следващия държавен бюджет. Той отбеляза, че е много важно да се приеме нов бюджет за следващата година. Той се похвали и че тази седмица са одобрени четири от оперативните програми – "Иновации и конкурентоспособност", "Околна среда", "Транспорт"  и "Техническа помощ", на обща стойност 5.5 милиарда евро. 

През следващите седмици се очаква да дойдат още 2.7 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Пеканов уточни, че от общо необходимите 22 законодателни мерки по Плана вече 21 са готови, като някои от тях са приети в Министерския съвет. Не е готов само Законът за енергетиката. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст