ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Христо Иванов с намек за две условия към ГЕРБ

Христо Иванов

Докато ГЕРБ не се обърнат с лице към реалността, докато не поемат отговорност за корупцията и не я поставят като крайъгълен камък на политиката си оттук нататък, те няма да могат да намерят допирни точки с останалите партии и няма да могат да бъдат приемлив участник в потенциална конфигурация за управление.

Това обяви съпредседателят на "Демократична България" и лидер на "Да, България" Христо Иванов в ефира на БНР.

Той бе категоричен, че от ГЕРБ трябва да кажат, че корупцията е приоритет за тях, защото, ако не го направят, това означава, че ще крадат или ще толерират кражбата. А корупцията е огромната врата, през която влиза ръката на Кремъл, уточни лидерът на „Да, България“.

Христов обясни, че с ГЕРБ се свързва съзряването на българския корупционен модел, който има своите корени в комунистическия режим, поддържан е винаги във връзка с влиянието на Кремъл в България, но зрялата му фаза настъпва тъкмо при управлението на Борисов.

На второ място съпредседателят на ДБ изтъкна, че докато не се разкъса порочното приятелство между Борисов и Гешев, разговор за нормализация на българската политика е невъзможен. По думите му главният прокурор Иван Гешев осигурява наказателна безотговорност на Борисов, а от своя страна лидерът на ГЕРБ осигурява на главния прокурор политическа безотговорност.

В този контекст Христо Иванов даде пример с липсата на интерес от страна на прокуратурата към доклад на ДАНС, според който Борисов е знаел, че строи "Турски поток" на българска територия единствено и само в полза на Путин и така му позволява да заобиколи Украйна и е един от елементите на неговата подготовка за настоящата агресия.

Съпредседателят на ДБ посочи и че докато от ГЕРБ продължават да се правят на неразбрали, те не могат да очакват подкрепа от тях за мандата им. „Хеле пък с ДПС и Делян Пеевски“ – добави Христо Иванов.

Той бе категоричен, че политиците трябва да сменят подхода си на съставяне на мнозинства, защото българската политическа система се трансформира и минава в ново състояние.

При тази трансформация и в обозримо бъдеще никой няма да може да сформира самостоятелно управление и мнозинствата в парламента ще бъдат от три, четири, а може дори и от пет формации, прогнозира Христо Иванов.

По отношение на войната в Украйна и упрека на президента Румен Радев, че "Демократична България" бърза да тласне България във войната, още дори преди да е свикан парламентът, Христо Иванов коментира, че още от самото начало на инвазията на Русия Радев и обкръжението му се опитват да я подценят като фактор.

Според Иванов, като застанем в неутрална позиция, към което ни тласка Радев, ние се излагаме в много по-голяма степен на рисковете от войната. Лидерът на „Да България“ подчерта, че България има интерес от консолидирана позиция на Източна Европа, ЕС и НАТО, която с голяма твърдост да принуди Путин към мир.

Иванов разкритикува президента с думите, че не може цяла Европа да разбира колко е важно това, а само Румен Радев да бъде на друго мнение и да бъде най-умният.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст