ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентски избори има днес в Австрия

Сградата на президентството във Виена - в „Нойбургското крило“ на Императорския дворец „Хофбург“

В Австрия днес се провеждат президентски избори. Федералният президент на страната се избира за срок от шест години. Своя глас за нов държавен глава имат право да дадат 6 363 489 австрийски граждани, близо 62 000 от които живеят извън страната и ще гласуват по пощата. Това право имат и австрийците, които в изборния ден отсъстват от мястото с основна адресна регистрация. Право на глас имат всички граждани, навършили 16-годишна възраст.

Изборните бюра са отворени от 6 ч. сутринта и затварят най-късно в 17 часа. В селата и малките градове бюрата са отворени до обяд.

За федерален президент на Австрия може да се кандидатира всеки гражданин, навършил 35 години, който събере 6000 подписа на поддръжници. За да бъде избран на поста, кандидатът трябва да получи половината от всички действителни гласове. Ако това не се случи, се насрочва втори тур четири седмици по-късно. На балотажа се явяват първите двама от първия тур.

На изборите тази година кандидатите са седем. Безспорният фаворит между тях е сегашният федерален президент Александър ван дер Белен, който се бори за втори мандат. Негов главен опонент е Валтер Розенкранц, издигнат от  Австрийската партия на свободата. 

Александър ван дер Белен обяви, че иска да победи още днес. Валтер Розенкранц се надява, че ще се яви на втори тур срещу действащия президент. 

Австрия, официално Република Австрия 

(Republik Österreich или само Österreich) е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Тя граничи с Лихтенщайн и Швейцария на запад, с Италия и Словения на юг, със Словакия и Унгария на изток и с Германия и Чехия на север. 

През 1955 г. Австрия обявява създаването на независима федерална република, с което слага край на окупацията. Австрийският парламент приема Декларация за вечна неутралност.

В наши дни Австрия е парламентарна представителна демокрация, състояща се от девет отделни провинции. Столица и най-голям град е Виена (1.6 млн. жители). Икономически страната е сред най-добре развитите в света. Австрия поддържа висок жизнен стандарт, а средната продължителност на живота е 77 години за мъжете и 83 години за жените.

Австрия е член на Европейския съюз от 1995 година. От същата година страната става част от Шенгенското споразумение, а през 1999 г. приема еврото като официална валута. Австрия е сред основателките на Инициативата "Три морета"през 2016 година.

Австрия е федерална полупрезидентска република начело с президент, който се избира пряко от народа. Парламентът, който се намира във Виена, е двукамарен – състои се от Национален съвет (183 депутати, избирани за 5 години) и Федерален съвет (63 депутати, избирани за 4 години). Начело на правителството стои федерален канцлер, който се посочва от действащия президент. Федералното правителство е зависимо от доверието на парламента. Парламентът може да бъде разпуснат или чрез президентски декрет, или чрез вот на недоверие в долната камара.

Страната е обявена за парламентарна демократично-федерална република през 1920 г. с приемането на Федералната конституция на Австрия. Политическата система на Втората република е базирана на тази конституция, която първоначално е била в сила от 1920 до 1929 г. и повторно е приета на 1 май 1945 година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст