ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Монте дей Паски” проучва резервни опции

банки

Мениджмънтът на най-старата банка в света – "Монте дей Паски ди Сиена" – обмисля да потърси алтернативи на планираното за този месец набиране на свеж акционерен капитал в размер на 2.5 млрд. евро след като някои банки, участващи в трансакцията, са демонстрирали нежелание да купят книжа от боледуващия италиански кредитор в случай на отказ на инвеститорите да участват в продажбата.

Главният изпълнителен директор на компанията Луиджи Ловалио, назначен през тази година от правителството на Марио Драги, за да преструктурира и приватизира "Монте дей Паски", обяви през лятото, че може да поиска от акционерите, включително и от италианското министерство на финансите, средства за попълване на капиталовите буфери. През последните два месеца обаче и местните и интернационалните инвеститори намекнаха, че няма да участват в нова емисия на акции.

Все пак, не всички надежди за успешно набиране на капитал са загубени. Френският застраховател "АКСА" и италианският мениджър на активи "Анима холдинг" (в който "Банко БПМ" има 20% дял) са споделили желание да участват с общо поне 250 млн. евро, за да засилят съществуващите си търговски партньорства. Италиански медии съобщиха през миналата седмица, че без участието на тези две компании увеличението на капитала не може да стартира. Министерството на финансите, което притежава контролния пакет от акции в "Монте дей Паски" от 2017-а когато кредиторът беше спасен от фалит с държавни средства, може да гарантира покупката на акции до 1.6 млрд. евро (64%) – пропорционално на дела на частните инвеститори. Банкери обясняват, че операцията е структурирана по такъв начин, че за всяко евро, обещано от частен купувач, държавата може да инвестира 1.78 евро.

За да се вмести в крайния срок на емисията, детайли от нея трябва да бъдат представени на националния борсов регулатор Consob до 12 октомври. Което, според добре информирани източници, подтиква съветниците на кредитора да потърсят алтернативни пътища за набиране на средства, примерно суап на дълг в акции и потенциална продажба на бизнес-звена. Подробности за алтернативния план все още не са обявени и трябва да бъдат оценени от регулаторите на еврозоната. В разговори с банки и инвеститори Ловалио подчертава, че емисията на права трябва да се състои на 17 октомври, но анализатори, банкери и инвеститори се съмняват, че това наистина ще се случи.

Някои банки, между които "Медиобанка", "Ситигруп", "Креди Сюис" и "Бенк ъф Америка", са подписали предварително гаранционно споразумение с "Монте дей Паски". Те обаче са поискали от боледуващия кредитор да осигури достатъчно ангажименти от инвеститори преди да се съгласят да станат гаранти. Според банкери от Милано и Лондон, няма тълпи от желаещи да си купят от емитираните права по причини извън сегашната неблагоприятна околна среда. Те посочват несигурността около приватизационния път на институцията, лошите й финансови показатели, резултатите от стрес тестовете въпреки няколкото увеличения на капитала през последното десетилетие, и потенциалните разходи за съдебни спорове, които, макар и намалели, все още съществуват.

"Монте Паски" е финансово бреме за Рим още от първата спасителна акция през 2009-а в разгара на спираловидната криза на проблемните заеми и сделките с финансови производни. Банката се бореше да реализира достатъчно печалби, особено предвид ограниченото пространство за маневри по набора от условия, поставени от ЕС в замяна на национализацията й през 2017-а. Италианското правителство не успя да спази определения от Брюксел краен срок за продажба на контролния си пакет от акции до края на миналата година след като преговорите за придобиване на проблемната банка от "Уникредит" се провалиха. Евентуалното успешно увеличение на банковия капитал, което трябва да започне в средата на октомври, ще е жизнено важно за преструктурирането на кредитора и ще позволи на правителството да продаде дела си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст