ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на СЗО призовава страните да продължат да ваксинират срещу Ковид

Тедрос Адханом Гебрейсус Гебрейесус Аданом

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус смята, че страните трябва да продължат да ваксинират срещу коронавирус въпреки спада на заболеваемостта и смъртността в света от няколко седмици. Постигането на 70% покритие на населението във всички държави с ваксинации трябва да се разглежда като цел, каза той, говорейки пред 69-ата сесия на Комитета на СЗО за Източното Средиземноморие.

"Продължаваме да призоваваме страните членки на СЗО да ваксинират всички здравни работници и възрастните хора като приоритет, докато се придвижваме към целта за 70% покритие на населението с ваксини срещу COVID-19 във всички страни“, казва Гебрейесус.

„Никога не сме били в толкова добра позиция, в която сме сега, за да сложим край на пандемията от COVID-19 като глобална извънредна ситуация“, коментира шефът на Световната здравна организация. „След две години и половина едва започваме да виждаме светлина в края на тунела." „Ние обаче все още не сме стигнали до края, все още сме в тунела и все още има много пречки, които могат да ни затруднят, ако не действаме внимателно“, отбелязва Гебрейесус.

Към 7 октомври Световната здравна организация е получила данни за 617 597 680 случая на коронавирус от началото на пандемията и за 6 532 705 смъртни случая. През седмицата от 26 септември до 2 октомври броят на заразените в света е намалял с 6% спрямо предходните седем дни, а броят на починалите с 12 на сто.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст