ЕС планира механизъм за изглаждане на колебанията в цената на газа в хъба TTF

Природен газ

За да се бори с енергийната криза, Европейската комисия планира да разработи механизъм за ограничаване на нестабилността на цените на природния газ във виртуалния център Title Transfer Facility (TTF) в Холандия, чрез който пазар цените на синьото гориво се определят. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на проект на документ на Еврокомисията.

Според информацията на агенцията, ЕК възнамерява да създаде временен механизъм в хъба TTF, който да предотврати твърде резките скокове на цените на природния газ. „Това ще помогне да се избегнат изключителна нестабилност и скокове на цените, както и спекулации, които биха могли да попречат на доставките на суровината за някои държави-членки на ЕС“, се казва в проектодокумента, цитиран от агенцията.

Предвижда се също така и временна система, предназначена да избегне висока волатилност на пазара на енергийни деривати – финансови деривати. Целта е да се „осигури по-рационален механизъм за ценообразуване“, за да се защитят енергийните компании в ЕС от скокове на цените и да им се помогне да осигурят доставки в средносрочен план.

Както се посочва в публикацията, ЕС работи за създаването на допълнителна платформа за определяне на цената на втечнения природен газ (LNG). Индексът на новия сайт ще бъде въведен в края на 2022 година. Предвижда се пакетът от мерки като цяло да бъде обсъден на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 20-21 октомври.

Плановете на Европейската комисия
Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон заяви в сряда, че ЕК ще представи нови мерки за противодействие на енергийната криза в Европейския съюз на 18 октомври. По думите й пакетът ще обхваща четири области: стимулиране на намаляване на търсенето на енергийни ресурси, осигуряване на солидарност между страните от ЕС, регулиране на цените на газа и съвместни покупки на газ от европейските държави. Европейската комисия ще представи предложения за реформиране на европейския електроенергиен пазар в началото на следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *