Китай строи съоръжения за нефт и LNG терминали за енергийна сигурност

бензин

Китайските власти ще ускорят изграждането на нови петролни хранилища и терминали за втечнен природен газ (LNG), за да гарантират националната енергийна сигурност. Това е заявил заместник-началникът на Държавното енергийно управление на Китай Рен Джингдонг.

„Необходимо е да се създаде още по-надеждна система от запаси от въглища и нефт. Особено внимание следва да се обърне на ускореното изграждане на хранилища и създаването на LNG терминали. Така ще можем да осигурим рационални и гъвкави енергийни доставки“, каза експертът.

Според него сега правителството създава рамка за гарантиране на енергийната сигурност. Китай не само купува въглеводороди от други страни, но и активно разработва своите находища. В същото време до 2025 г. страната трябва да произвежда над 4.6 милиарда тона енергийни ресурси в еквивалент на въглища.

Според Рен Джингдонг, китайските власти подобряват механизмите за предотвратяване на извънредни ситуации. Тоест създава се надеждна система, която сигнализира за рисковете в енергийните доставки.

В началото на октомври The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, писа, че Китай печели стотици милиони долари от препродажба на втечнен природен газ от САЩ в Европа. Местни азиатски компании изпращат на САЩ танкери за втечнен природен газ, изгодно, за да помогнат на страните от ЕС да се подготвят за зимния отоплителен сезон.

Според източници на Bloomberg, Китай обаче ще прекрати доставките на газ в Европа, за да може да обезпечи отопителния сезон в страната. Китайските власти са забранили на големи държавни компании в страната да препродават втечнен природен газ на клиенти в Европа и Азия, за да осигурят зимния отоплителен сезон у дома. 

Става дума за компаниите PetroChina Co, Sinopec и Cnooc Ltd. Те все още не са коментирали решението на Пекин.

В същото време агенцията отбелязва, че по-рано Китай е подписал големи договори за закупуване на намален природен газ от САЩ, а през 2022 г. китайските търговци пренасочиха част от тези доставки към Европа поради ниско вътрешно търсене. Наблюдатели на Bloomberg смятат, че новото решение на китайските власти може да доведе до намаляване на доставките на втечнен газ за Европа и да изостри енергийната криза там в случай на студена зима.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *