ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полските туристи предпочитат морският туризъм у нас

Созопол Харманите beach

Полша е стратегически важен партньор за България в областта на туризма. По данни на ЕСТИ от януари до септември тази година е отбелязан ръст от 40% на настаняванията на поляци в сравнение със същия период през 2021-а. Най-предпочитан от полските туристи е морският туризъм. През миналата година 222 407 гости от тази страна са посетели България, което представлява ръст от 73,8 на сто. Разбира се, все още сме далеч от най-силните години. През 2019-а 420 980 поляци са били у нас. 

Водещи дестинации за тях в страната са община Несебър – над 115 хил. полски туристи, община Варна – с над 50 хил., община Приморско – над 8500, Столична община – над 8 хил. и други, за период, обхващащ почти изцяло деветте месеца на годината.

Малко над 30% от полските туристи са на възраст между 30-44 години, около 22% са младежи, около 20% са деца, близо 19% са на възраст между 45-59 години, а около 9% са на възраст над 60 г. по текущи данни от ЕСТИ.

Най-предпочитани са местата за настаняване с 4 звезди, в които са отседнали над 60% от полските туристи. По думите на проф. Модева въпреки външни фактори като COVID-19 и войната в Украйна, България остава интересна и търсена дестинация за поляците.

„Удължаването на туристическия сезон е изключително важно за страната ни. Това е единственият начин да задържим квалифицираните кадри в туризма“, заяви заместник-министър Модева. Една от основните цели на Министерството на туризма остава създаването на целогодишен комбиниран туристически продукт, "с който да се гордеем и да привличаме много нови български и чуждестранни туристи", отбелязва Модева. В тази връзка предстои много работа в сферата на таргетирания маркетинг и реклама. „Целта ни е да създаваме точни и ясни съобщения, които да се разпространяват по най-подходящите комуникационни канали за постигане на максимален ефект и на полския пазар. Предстои ни да създадем нов имидж на дестинация България, да поработим върху нови ефективни стимули и помощи за сектора“, заяви проф. Модева по време на 11-я Форум за промоция на туризма в град Радом, Полша. Тя участва в дебат на тема „Лято, лято и след лятото – как да удължим туристическия сезон“, 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст