ДАТО: любимата служба на служебните кабинети

подслушване

Президентското войнство очевидно стяга редици, докато основните играчи в новото 48-о Народно събрание продължават да страдат от политически запек, тласкаш държавата към парламентарна криза. На този фон, служебното правителство – разбирай държавният глава Румен Радев! –  с хитър ход си подсигури тила, слагайки ръка върху една от най-важните спецслужби в България – Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

На 17 октомври Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента Радев да преназначи Бисер Борисов като председател на ДАТО за нов 5-годишен мандат, считано от 23 октомври 2022 година.

Предложението дойде буквално в 12 без 2 минути, защото два дни по-късно – на 19 октомври, 48-ото Народно събрание започна работа и стартира две процедури едновременно – избор на председател и консултации за редовно правителство. Предвид ожесточените до кръв разногласия между парламентарно представените партии, до нов кабинет едва ли ще се стигне, което означава само едно:

Гълъб Донев и екипът му ще управляват най-малко до… незнайно докога.

Предложението за преназначаването на Борис Борисов говори, че за служебния кабинет е много важно начело на ДАТО- службата, която държи ухо на пулса на държавата, да остане под командването на "проверен" човек.

Новият стар председател на ДАТО бе назначен на поста точно преди една година – на 6 октомври, когато със заповед на тогавашният служебен министър-председател Стефан Янев бе повишен в длъжност и от заместник-председател стана председател на ДАТО. Тоест – и тогава, и сега зад назначаването му стои президентът Румен Радев и неговите "спец" съветници.

Видно от биографията му, Борисов е с доста интересна професионална кариера. Магистърът по "Международни отношения" и "Българска филология" от Софийския университет се е влял в редиците на контраразузнаването – до 2007 г. под формата на Национална служба "Сигурност" към МВР (НСС), а след това – в днешната Държавна агенция "Нациоална сигурност", позната като ДАНС.

През 2012 г. той напуска контраразведките и става

шеф на сигурността в Комисията за финансов надзор.

Само две години по-късно – през 2014 г., Бисер Борисов вече е заместник-председател на Държавна агенция "Технически операции".

Слуховете свързват кариерата на Борисов с близките му отношения с някои известни фигури от обществено-политическата ни реалност. Например – твърди се, че той и бившият вътрешен министър от кабинета "Кирил Петков" Бойко Рашков са добри приятели. Освен това негов тъст е генерал Стоимен Стоименов – бивш заместник-началник на Разузнавателното управление на Министерството на народната армия (РУМНО) и съветник на президента Росен Плевнелиев.

Междувременно ДАТО

успя да оцелее в скандала около масовите подслушвания

по време на масовите протести срещу третия кабинет на Бойко Борисов през 2020 година.

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) представи доклад в Народното събрание, според който от издадени през 2020 г. 5003 разрешения за използване на спецсредства, няма установени случаи на незаконно подслушване, въпреки че до бюрото стигнаха "само" 45 сигнала.

Прави впечатление, че след шумния скандал агенцията сякаш изчезна от обществено-политическия хоризонт. Нормално, ако наистина се е превърнала в любимата служба на служебните правителства от май 2021 г. досега…

Точно преди година, служебният кабинет на Стефан Янев се прицели в тогавашния шеф на ДАТО Цветан Китов и го отстреля без на някой да му мигне окото. Правителството прие решение, с което предложи на президента Радев да прекрати правомощията на Китов и да го освободи от длъжност, защото… бил

извършил действия, уронващи престижа на агенцията.

Какви са тия действия, след като по време на протестите през 2020 г. ДАТО на Китов не е подслушвала никого незаконно – според Бюрото за контрол върху спецредствата – така и не стана ясно. Тогава?

Преди да попадне на мушката на президентския човек Стефан Янев, Цветан Китов мина през столичната пожарна, Дирекция „Оперативно-техническа информация” (ДОТИ), Национална служба "Сигурност" (НСС) и ДАНС, където до юни 2013 г. е директор на Специализирана дирекция "Оперативни технически операции” (СДОТО) – звеното, което подслушваше и снимаше за нуждите на МВР.

През юни 2013 г. Китов стана директор на СДОТО, през август с.г., когато дирекцията бе извадена от МВР и я преобразуваха в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) към Министерски съвет, бе назначен за заместник-председател на новата структура, а през октомври 2013 г. стана неин председател.

Кариерният растеж на Китов се случи по време на правителството на Пламен Орешарски, излъчено от коалицията "БСП – ДПС – Атака" след парламентарните избори през 2013 година. И оцеля на върха в най-секретната служба в продължение на цели 8 години, след като през септември 2017 г.

депутатите на ГЕРБ-СДС, Обединените патриоти и ДПС

ремонтираха Закона за специалните разузнавателни средства в негова полза, а президентския указ за преназначаването на Китов просто го бетонира на поста.

Четири години по-късно държавният глава, с коренно противоположен по съдържание указ, уволни Китов и в живота на ДАТО настъпи ерата на служебните премиери.

След двегодишно затишие, в началото на тази година името на ДАТО все пак се появи, този път в новина от Софийска градска прокуратура (СГП). През февруари държавното обвинение обяви, че извършва проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за евентуално неправомерно използване на софтуер „Pegasus“ в държавни структури

с цел нерегламентирано подслушване на български граждани. 

В хода на проверката бе изискана информация от ДАНС и ДАТО продаван ли е и предоставян ли е у нас софтуер „Pegasus“ и евентуално къде е реализиран той.

Скандалът с шпионският софтуер на израелската компания NSO Group избухна през юли 2021 г., като се твърдеше, че софтуерът е създаден в България, Кипър и Израел. От NSO Group уточниха, че е изнесла програмата по всички експортни правила и е продавала софтуера само на проучени правителствени клиенти, а технологията е помогнала за предотвратяването на терористични атаки и сериозни престъпления.

Какви са резултатите от проверката, не стана известно. Но премиерът Кирил Петков заяви, че в ДАНС няма данни програмата „Pegasus“ да  е използвана от български институции.

А за ДАТО въобще не стана дума…

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *