Депозитите на руснаци в банките на Казахстан с ръст от над 40 млрд. тенге

Пари

Обемът на салдата по депозити и разплащателни сметки на руснаци в банките на Казахстан възлиза на 678,2 милиарда тенге, или 88,1 милиарда рубли по текущия курс. От 1 юли до 10 октомври тази цифра се е увеличила с повече от 40 милиарда тенге, според портала LS, позовавайки се на данни от агенцията за регулиране и развитие на финансовия пазар на републиката. „Обемът на салдата по депозити и текущи сметки на руски граждани (физически лица, включително индивидуални предприемачи) достигна 678,2 милиарда тенге към 10 октомври". В началото на годината тази цифра беше на ниво от 145,6 милиарда тенге.

В същото време през юли по сметките и депозитите на руснаци в банките на Казахстан са били 410.7 млрд. тенге или 45,1 млрд. рубли, внесени от чуждестранни граждани. Както порталът Frank обърна внимание, за три месеца руснаците са внесли повече от 40 милиарда рубли във финансовите институции на републиката.

„От началото на годината ръстът на сумата на средствата, държани от руснаци в банките на Казахстан, възлиза на 532,6 милиарда тенге, или 366% (4.6 пъти). В същото време броят на клиентите на банките се е увеличил от 156.4 хиляди до 272.9 хиляди души (+74%)“, се казва в статията.

Увеличение на обема на средствата, държани от руснаци, е регистрирано в повечето големи банки в Казахстан. Най-големият размер на депозитите се пада на Halyk Bank (Halyk Bank) – 9.8 трилиона тенге (+16,6%), Kaspi Bank – 3.5 трилиона тенге (+25%) и CenterCredit – 2.4 трилиона тенге (+84,6%).

На 4 октомври ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Казахстан Марат Ахметжанов заяви, че от началото на мобилизацията около 200 000 руски граждани са влезли в републиката, а още около 147 000 са напуснали страната. В началото на октомври ситуацията по границите на двете държави започна да се стабилизира и предишното опашки изчезна.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST