ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Fibank отличи победителите в конкурса „Най-добра българска фирма на годината“

бизнес конкурс „Най-добра българска фирма на годината“ 2022

За десети пореден път бяха отличени победителите в конкурса "Най-добра българска фирма на годината". Той се провежда по инициатива на Първа инвестиционна банка (Fibank) като целта е да се фокусира общественото внимание върху добрите примери в бизнеса у нас, да се подкрепи предприемачество, както и да се докаже, че в България има успешни компании на световно ниво. Церемонията се състоя  в столичната галерия "Vivacom Art Hall" в София. 

Десетото юбилейно издание показа потенциалът на компаниите да се развиват в предизвикателната среда на глобална криза и да се справят с последиците от пандемията, политическата нестабилност, високата инфлация, дефицит на суровини и покачващите се цени на горивата, отбелязаха организаторите на събитието. 

Конкурсът е насочен към компаниите, които имат български капитал, български мениджмънт и представляват български бранд.

Победителите в надпреварата бяха определени от жури в състав: Чавдар Златев, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ПИБ, финансистът Емил Хърсев, председателят на „Съюз Произведено в България“ Кънчо Стойчев, собственикът на "Медийна група България" Венелина Гочева и Ваня Манова – мениджър на "Мастъркард" (Mastercard) за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Интересът към конкурса е бил голям, като през тази година са се включиха над 300 фирми от различни браншове от цяла България. Сред кандидатите са били строителните и транспортните компании, фирмите от текстилната и мебелната промишленост, производителите на хранителни продукти, земеделците и дружествата, заети с добив на инертни материали и поддръжка на машини и съоръжения, както и производителите на части и оборудване за индустрията.

Фирмите се състезаваха за наградите в четири категории: "Микро и малка фирма", "Средна и голяма фирма" и наградата за женско предприемачество "Най-успешна българка в бизнеса". Всяка година чрез онлайн гласуване се присъжда и специалното отличие "Фирма на публиката".

Отличието за най-добра "Микро и малка фирма" бе за "Варна яхт пейнт" ООД, която се занимава с ремонт и поддръжка на плавателни съдове в цяла Европа. Второто място остана за "Амброзия" ООД – фамилна ферма за екологично чисти пчелни продукти и мед с най-големия пчелин в България и над 2100 кошера. Трета е фирмата "Вертикал 1" ЕООД, която е с основна дейност проектиране, производство, монтаж и сертифициране на всички видове асансьори.

Първа награда в категорията "Средна и голяма фирма" спечели "Папас олио" АД. Ямболската компания е водеща в преработката на маслодайни семена в България и утвърден лидер в търговията със зърнени суровини .На второ място се класира "Аспазия-92" ООД – малък семеен бизнес, който за 30 г. се превърна в един от най-големите български производители на безалкохолни напитки. Фирмата "Начеви 90", която произвежда и изнася мебели за над 15 държави, зае третото място.

"Mексон" ООД, специализирана в производстовото на популярните перилни и почистващи препарати, взе специалната „Награда на публиката“, която се връчва чрез онлайн гласуване от потребителите. 

С призът за женско предприемачество "Най-успешна българка в бизнеса" беше отличена Уляна Хаджийска, собственик и управител на фирма "Натура Вита" ЕООД. Компанията, която има фабрика в Ботевград, изкупува и преработва охлюви, а продуктите й се изнасят най-вече за Франция.

До момента 84 български фирми са били отличени в конкурса "Най-добра българска фирма на годината". През тази година състезанието показа, че България може да просперира и даде надежда, че можем да се справяме с различни трудности, пред които е изправен светът и ние – икономически, социални, здравни и други. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст