ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Атанасов: ГЕРБ да оттегли кандидатурата си за председател на НС

атанас атанасов

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов призова ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Росен Желязков за председател на 48-ото Народно събрание. "Много правилен ход на "Продължаваме Промяната" да си оттеглят кандидата. Това принуждава ГЕРБ да направят същото. Ако твърдят че са национално отговорни, трябва да го оттеглят. Ако не го направят, останалите политически сили ще изберат друг председател, независимо от ГЕРБ. Не очаквам Росен Желязков сам да се оттегли", каза Атанасов пред NOVA. "Много драматично гледаме на тези неща. Вярно е, че вчера беше тържествен ден. Смятам обаче, че беше много полезен ден за българската демокрация. На всички ни стана ясно, че ГЕРБ, макар и да си купиха изборите, са в изолация, включително и скритият им съюзник ДПС на второто гласуване не ги подкрепи", допълни депутатът от ДБ.

По думите му ДБ отново е доказала, че е последователна, конструктивна политическа сила. "Доказахме го вчера, защото не издигнахме наш кандидат. Оттук нататък ще трябва да преценим дали се налага такъв ход от наша страна", поясни депутатът. 

Според него председател на Народното събрание трябва да е човек извън двете първи политически сили. "Вчера привечер от ДБ обсъдихме варианта с ротацията. Това е възможно, макар да е сложно технически. Първият избран трябва да бъде Никола Минчев, защото на последното гласуване той имаше повече гласове, отколкото Росен Желязков", уточни той. "ДБ няма да направи сделка с ГЕРБ, докато аз съм съпредседател. Борисов вечно търси начин да се допре до нас. Той трябва да се оттегли от партията му", категоричен е Атанас Атанасов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст