Лиз Тръс подава оставка като лидер на консерваторите

лиз тръс

Министър-председателката на Обединеното кралство Лиз Тръс обяви, че подава оставка като лидер на консерваторите.

"Признавам, че в тази ситуация не мога да изпълня мандата, за който бях избрана от Консервативната партия… затова подавам оставка като лидер на Консервативната партия", заяви Тръс в изявление пред канцеларията си на Даунинг стрийт 10.

Тръс добави, че ще остане министър-председателка на Обединеното кралство, докато не бъде избран приемник за поста й.

Лиз Тръс беше избрана за лидер на Консервативната партия на 5 септември и пое премиерския пост на следващия ден. Нейното управление едва бе започнало, когато смъртта на кралица Елизабет Втора доведе до замразяване на политическия живот. Но повратният момент за Тръс дойде, когато на 23 септември тогавашният министър Куази Куартенг обяви своя "минибюджет", който предизвика хаос във финансовите пазари и наложи спешна намеса от страна на британската централна банка в подкрепа на държавните облигации.

Това беше последвано от хаотична партийна конференция, помрачена от обратен завой в данъчната политика и обезсърчаваща преднина в социологическите проучвания за лейбъристите. Куартенг беше уволнен и заменен от Джереми Хънт, който отхвърли почти всички данъчни облекчения, които бяха ключова част платформата на Тръс.

Изглеждаше, че ситуацията се е успокоила, но последваха катастрофалните събития от вчера. Министърката на вътрешните работи Сюела Брейвърман подаде оставка по драматичен начин, като в своето придружително писмо намекна, че се е решила на този ход след пламенна кавга с Тръс относно миграционната политика. Снощи в Камарата на общините се разразиха грозни сцени, след като на депутатите консерватори беше наредено да гласуват "против" предложение за забрана на фракинга, внесено от лейбъристите. Появиха се слухове, че главната отговорничка по партийната дисциплина на торите Уенди Мортън е подала оставка, които след това бяха отречени от "Даунинг стрийт".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST