ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нито една парламентарна група не се яви на консултацициите на ПП

Парламент Кирил Петков Асен Василев

Нито една парламентарна група не се отзова на поканата на "Продължаваме промяната" за публична консултация, на която да бъде обсъден казусът с избора на председател на Народното събрание. Съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев поканиха останалите на този разговор, тъй като по думите им председателският съвет, провел се по-рано, не е довел до решение на проблема. "Или трябва да седнем и открито да се опитаме да градим консенсус, или няма да се случи. Задкулисните договорки са толкова токсични, че няма как това да се случи при пълна прозрачност", каза Петков. 

На срещата, на която присъстваха само журналисти, Василев предложи няколко критерия, които могат да улеснят избора на председател – да бъде човек с опит – бивш председател, зам.-председател или юрист, да е с високо обществено доверие. Според него изборът ще бъде по-лесен, ако партиите не номинират кандидати от собствените си парламентарни групи.

Пилотното заседание на новия парламент продължава вече втори ден, а депутатите още циклят на избора на председател на Народното събрание. Трета процедура вече се проваля. Затова и председателстващият заседанието Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС даде едночасова почивка. Тя обаче продължава втори час. 

Междувременно ГЕРБ оттегли кандидатурата на Росен Желязков, след като снощи "Продължаваме промяната" изтегли номинацията на Никола Минчев. Засега кандидати за поста са излъчени от БСП, "Възраждане" и ДПС. А "Демократична България" поиска да бъдат оттеглени всички номинации и да се търси нова фигура, която обедини мнозинството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст