Синдикатите възразиха срещу обявения проектобюджет за догодина

Ваня Григорова

От КНСБ и КТ "Подкрепа" възразиха срещу обявения от финансовия министър проектобюджет за догодина, в който минималната заплата ще се запази на ниво 710 лева. Предложението на служебното правителство беше определено от синдикатите като саботаж на социалния диалог. Те настояха минималната заплата да бъде 50 на сто от средната.

В условията на настоящата инфлация, доближаваща 19%, минимална заплата от 710 лв. за догодина е обида за всеки, който я получава – каза главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

"Нетният размер на тази минимална заплата е почти колкото линията на бедност за страната. Това е абсолютно недопустимо. Ако ще влизаме в еврозоната 1 януари 2024 г., то няма друга страна с по-малко от 500 евра минимална заплата, която да е влязла в тази еврозона. Така че, ако искаме да сме част от клуба на богатите, редно е да мислим за хората", допълни той.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" определи като "възмутително" и като "провокация към социалните партньори" направеното предложение за замразяване на минималната заплата. Допълни, че в разговори от служебното правителство са обявявали намерение тя да е поне 770 лв. догодина.

"Присъединяването към еврозоната може да стане, ако не сме с цървулите на краката. Това поведение на служебното правителство сочи само и единствено, че или се опитва да ни задържи на това под нулата или се опитва да се пазари", коментираха синдикалистите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST