ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Свързаността между страните от Дунавския регион е изключително важна

Дунав - заседнали кораби - ниска вода - прагове

„Горди сме, че диалогът между страните от Дунавския регион не е спирал. Днешната среща е израз на най-високата политическа воля да работим в тясно сътрудничество дори в период на криза.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева по време на годишната среща на министрите, отговорни за Стратегията на ЕС за Дунавския регион.Тя се състоя в рамките на 11-тия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. 

В период, в който на дневен ред стоят изключително много въпросите за мира, сигурността, енергийните и хранителните доставки, преодоляването на тежките икономически последици и борбата с инфлацията, засилването на свързаността между страните от Дунавския регион е изключително важно, посочва тя.

Междусистемната газовата връзка Гърция – България е пусната в експлоатация в началото на октомври. „Тази инфраструктура дава нови перспективи и ни прави по-силни по отношение на енергийната сигурност“, подчертава Георгиева. И така се осигурява диверсификация на енергийните ресурси не само за дунавските държави, но и за целия ЕС по време на криза и несигурност в доставките. „Вярваме, че такива важни и значими проекти трябва да бъдат част от Дунавската стратегия“, коментира регионалният заместник-министър.

Продължаването на сътрудничеството и засилването на свързаността е сред основните задачи в България. Страната ни работи с Румъния за подобряването ѝ в региона по отношение на пътната и мостовата инфраструктура по оста север-юг. Това е начин да се гарантира сигурността и веригите на доставки. „Заедно с Румъния успяваме също да осигурим допълнителни средства за стратегическите инвестиции за подобряване на корабоплаването по река Дунав в новата съвместна програма 2021-2027 г., които ще бъдат важни за целия регион“, посочва Георгиева.

Дискутирани са устойчивото развитие на Дунавския регион, задълбочаването на сътрудничеството и взаимодействието между макрорегионалните стратегии на Европейския съюз, предизвикателствата по отношение на енергетиката, навигацията по река Дунав и сигурността на храните. 

Във фокуса на бяха новите предизвикателства пред Дунавския регион – проблемите с миграцията, транспортната свързаност, енергетиката, цифровия преход и сигурността на храните, включително износа на селскостопански стоки от Украйна по така наречените „коридори на сигурността“. Всички  те изискват единна реакция от страните, участващи в Дунавската стратегия, включително чрез използването на нови възможности за укрепването на макрорегионалното сътрудничество.

Участниците продължават дискусиите по темите за енергийната сигурност и устойчивата икономика на региона, човешкия капитал, пазара на труда и включването на младите хора в изпълнението на целите на стратегията, както и интегрирането на целите на Дунавската стратегия в програмите с европейско финансиране за периода 2021-2027 година.

В рамките на форума Украйна предаде Председателството на Словения, чийто мандат ще продължи до края на 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст