Обсъжда се нов инструмент чрез ББР за енергетиката

ток

Нов потенциален инструмент за финансиране на енергийния сектор чрез „Българска банка за развитие“ обсъдиха министърът на енергетиката Росен Христов и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев с представители на електро разпределителните дружества. „Започваме диалог с конкретни сектори, за да чуем нуждата от финансиране, за да се осигурят и разработят необходимите финансови инструменти и специализирани продукти“, коментира Пулев.

По думите му се разширява портфейлът от инструменти в "Българска банка за развитие", като предстоят още срещи със сектори като земеделието и туризма. „Инициирахме днешната среща с министър Пулев, защото знам, че неговите виждания са работещи, а директната среща с "Българска банка за развитие" не е дала резултат“, заяви министърът на енергетиката Росен Христов. Той допълни, че Министерството на енергетиката работи паралелно по няколко линии за подобряване на взаимодействието с електроразпределителните дружества. В тази връзка Христов посочи, че е активирана дейността на министерството по забавени процеси, свързани с Модернизационния фонд. По думите му чрез него ще бъдат отпуснати средства за приоритетни проекти като: декарбонизация, модернизация на мрежи, възобновяеми енергийни източници и други.

По думите на Пулев целта на Министерството на иновациите и растежа е „Българска банка за развитие“ да заработи за структуроопределящите индустрии и да запълни нишата, където липсват търговско финансиране, а не да изместват частния капитал. Това Пулев определи като основният мандат на всяка банка за развитие. „Искаме да въведем максимално чисти и прозрачни процеси в банката. Ще засилим дейността й по всички направления. Протягаме ръка към различни организации“, отбеляза той. Министърът на иновациите и растежа посочи, че това, което излиза като продукт от банката, не е задоволително. „Средната одобрена експозиция е около 350 000 лева. С тези темпове кредитният портфейл след редовните амортизации ще се свива с големи темпове. Ето защо ще засилим дейността на банката по различните структуроопределящи направления“, подчертава Пулев.

На срещата разпределителните дружества поставиха въпроса за гаранции към борсата и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД от страна на "Българска банка за развитие" , както и за партньорство с други банки с фокус оборотни средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *