С избрани заместници Рашидов смело удари камбанката

Вежди Рашидов - 48-о Народно събрание - първо заседание 19 ноември 2022 година

„Надявам се, че сме уморени всички, затова с ваше разрешение закривам първото пленарно заседание на 48-ото Народно събрание. Сега ще си позволя най-накрая смелостта да ударя за втори път камбанката. Домъчня ми за нея.“

С тези думи новоизбраният председател на Народното събрание Вежди Рашидов от ГЕРБ сложи край на проточилата се няколко дни процедура по неговия избор, както и на гласуването на заместниците му и секретарите на парламента.

Очаквано, негови заместници станаха Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“, Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, които бяха предлагани от съответните парламентарни групи за председатели на парламента.

Атанас Атанасов стана заместник-председател, предложен от „Демократична България“, Цончо Ганев – от „Възраждане“, Надежда Самарджиева – от „Български възход“.

Единствено председателят на ДПС – Мустафа Карадайъ си позволи коментар, издигайки кандидатурата на Йордан Цонев за заместник-председател на парламента. По думите му в ДПС винаги е имало приемственост между опита и младостта и идеята им била да предложат за заместник един от младите си колеги, но предвид случващото се в парламента през последните дни, и в духа на конструктивизма, издигат кандидатурата на Йордан Цонев.

Кандидатите за заместници бяха одобрени с пълно единодушие – от 234-ма депутати всичките гласуваха „за“ номинациите.

Последва изборът на 14 секретари на Народното събрание – по двама от всяка от парламентарно представените групи.

От ГЕРБ-СДС излъчиха Стефан Апостолов и Илтер Бейзатов. От „Продължаваме Промяната“ издигнаха Стою Стоев и Васил Стефанов, от ДПС предложиха Небие Кабак и Павлин Кръстев, от „Възраждане“ – Искра Михайлова и Стоян Таслаков, от „БСП за България“ – Вяра Емилова и Явор Божанков, от „Демократична България“ – Иван Белчев и Любен Иванов, от „Български възход“ – Лидия Недева и Георги Самандов.

Кандидатурите им бяха одобрени с 228 гласа „за“ от общо 229 гласували. Следващото извънредно заседание Вежди Рашидов насрочи за вторник, 25 октомври, от 10.00 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *