Вежди Рашидов е избран за председател на 48-ото Народно събрание

Вежди Рашидов - 48-о Народно събрание - първо заседание 19 ноември 2022 година

Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС беше избран за председател на 48-ото Народно събрание. Като най-възрастен депутат той председателстваше заседанието през изминалите три дни, в които депутатите се опитваха да си изберат председател. Кандидатурата му беше издигната от БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Това беше обявено от лидера на БСП Корнелия Нинова, която обясни, че е упълномощена от мнозинството на председателския съвет да говори от парламентарната трибуна. 139 депутати подкрепиха кандидатурата. Против предложението (73-ма) бяха от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". От "Възраждане" гласуваха с "въздържал се". "Ние сложихме фасада, която да прикрие нашата невъзможност да постигнем съгласие", заключи Асен Василев от ПП, след като бяха обявени резултатите от вота.

"Обмислихме на последния председателски съвет дали по предложение на ПП да не издигнем ние номинация, но не беше прието", каза преди гласуването Христо Иванов от "Демократична България".

"Ще трябва да сложа на кантар – кое е по-важно – моята личност или българското общество, четвърти ден би било престъпление", обяви Рашидов.

"Не очаквахме номинацията да дойде от БСП, искаме да обсъдим как да гласуваме в нашата парламентарна група", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той и колегите му от ПП поискаха 15 минути почивка, но тя не беше дадена.

От "Възраждане" отново издигнаха кандидатурата на Цвета Рангелова. За нея впоследствие гласуваха 29 народни представители, 71 бяха  против и 137 се въздържаха.

"Някои народни представители изобщо не искат да има Народно събрание, най-вероятно няма да бъде дълъг животът на това Народно събрание", посочи Мустафа Карадайъ от ДПС.

По-рано днес, при първото гласуване, за пореден път никой от кандидатите не получи необходимата по Конституция подкрепа. След това лидерите се събраха на председателски съвет, но и след него не беше съобщено за напредък по темата. Последва втори председателски съвет, след която за пореден път депутатите влязоха в залата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *