Историци и преподаватели предлагат 24 май за национален празник

Историци и академични преподаватели предлагат 24 май да бъде обявен на национален празник

14 историци и академични преподаватели от цялата страна излязоха с предложение до нацията и парламента 24 май да бъде обявен за национален празник на България. 

В обръщението, което беше прието на научна конференция във Великотърновския университет, се посочва, че 24 май е единствената дата, която неизменно, от средата на XIX век е преминала и оцеляла през всички епохи и власти, и е празнувана в цялата българска етническа територия. 

„Празникът на една държава се очаква да служи за сплотяване на нацията и да е безспорен по линия на единството и идентификацията, особено нужни и днес“, пишат учените в обръщението си към нацията и Народното събрания и уточняват, че 3 март е превърнат по политически причини в национален празник от отмиращата тоталитарна власт през 1990 година.  

Историците се обединяват още и около предложението съществуващите официални празници на България да се допълнят, като към тях се добавят още достойни дати като: 16 април – Ден на конституцията; 20 април – избухване на Априлското въстание; 2 май – ден на св. княз Борис-Михаил; 6 октомври – ден на цар Самуил.

„Предлагаме за приемане на това предложение от Народното събрание, като настояваме предстоящата дискусия да се води от експертното начало“, завършва позицията, под която стоят имената на проф. дин Милко Палангурски, проф. д-р Петко Петков, проф. Пламен Павлов, проф. дин Петър Стоянович, проф. д-р Даниел Вачков, проф. д-р Веселин Янчев, доц. Георги Лозанов и други. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст