Вашингтон клони към таван от над 60 долара за барел руски петрол

бензин

Белият дом може да се опита да ограничи цената на руския суров петол на малко над 60 долара за барел – по-високо от предварително заявеното равнище. Допускането се основава на речи и отправки към ценовите данни в исторически план, които експертите ще използват като един от източниците си. Предишните дискусии по плана, изложен от американското министерство на финансите като част от по-обхватната интернационална реакция на нахлуването на Русия в Украйна, акцентираха на таван в диапазона от 40 до 60 долара за барел. 

Американците търсят цена, която би била достатъчна да покрива производствените разходи и да насърчава предлагането. Междувременно, руският президент Владимир Путин и други официални руски представители предупреждават, че няма да продават на държави, които подкрепят лимита, критикуван от индстриалци и дори от някои партньори на САЩ като неработещ. По-висок таван ще обезсмисли една от оновните цели на плана – да спрат притока на кеш към хазната на Кремъл за финансиране на военните действия. Но пък ще е съвместим с другата му цел – да поддържа доставките на руско черно злато на пазара, защото междинните избори в някои американски щати наближават, а цените на бензина продължават да пълзят нагоре. Догадките на пазарните анализатори са, че лимитът вероятно ще е близък до нивата, на които се търгува в момента базовия руски петролен сорт "Уралс". 

Позицията на Вашингтон попада във фокуса на общественото внимание защото привърженици на плана ще се срещнат този месец, за да оределят ценовите тавани и на суровия петрол и на някои рафинирани продукти. Американският финансов министър Джанет Йелън и заместникът й Уоли Адейемо нееднократно посочват кривата на цените на руския петрол в исторически аспект като указател за определяне на лимита. Средната цена за доставка на сорт "Уралс" – основният руски износ – е била 63 долара за барел през последните три години и 64 долара за барел в петгодишен разрез, по данни на агенция "Аргус мидиа". През октомври средната котировка на горивото е почти 74 долара за барел.

Решението за предстоящите ограничения ще се вземе съвместно от партньорите и засега все още няма окончателна позиция. 

Ценовият таван е замислен като резервен вариант за черното злато, блокирано от санкциите на Европейския съюз и Великобритания, забраняващи на компаниите от тези юрисдикции да превозват, финансират или застраховат товари от руското гориво по света от 5 декември. Съединените щати се опасяват, че тези рестрикции ще оставят петрола в Русия и ще предизвикат скок на световните котировки. Досега правителствата от Г-7 и ЕС са одобрили идеята по принцип. Много подробности остават неизяснени, включително как този лимит се вписва в разширяващите се европейски наказания срещу Москва.  

Йелън и Адейемо посочват основните фактори, които смятат, че трябва да се вземат предвид при формирането на ценовите ограничения. Като отправна точка Адейемо смята, че цената трябва да е по-висока от най-големите  производствени разходи, така че и най-ниско ефективните руски кладенци да правят някаква печалба. За да се гарантира рентабилността на производителите, таванът вероятно ще трябва да обхване и цените за логистика и доставка, които по правило се поемат от продавачите, коментират анализатори от бранша. Ценовата история предполага, че разходите за доставка на най-дребните руски производители е в близост до 50 долара за барел. В последно време Белият дом също смекчава тона: Адейемо посочи в телевизионно интервю, че САЩ искат таванът да е "доста над производствената цена".  

Средната котировка на руския сорт "Уралс" през тази година е малко над 81 долара за барел срещу 69 долара за барел рез 2021-а, по данни на "Аргус", които отговарят на цените на товарите, изпратени в европейските центрове за рафиниране на суровината около Аугуста, Италия, и Ротердам в Нидерландия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст