Николай Младенов: Отвън България изглежда много объркана

николай младенов

"Нещата с войната в Украйна не изглеждат добре. Дори спирането ѝ в момента не означава, че това ще доведе до успокояване на международното положение. В началото на кризата в Украйна вече бяхме влезли в период на глобална нестабилност, който ще продължи дълго време. Влизаме в един период на разделение, в който светът ще бъде разделен поне на две групи държави – от една страна е Западът, от друга – страните, близки до Русия и Китай, и от трета страна – държавите от Близкия изток, Африка". 

Това каза пред БНР Николай Младенов, бивш външен министър, бивш специален пратеник на ООН за Близкия изток, сега член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики, генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби. 

И допълни, че войната в Украйна изглежда ясна – кой е агресорът, коя е жертвата, но "колкото повече една държава е по-далече от фронтовата линия, толкова повече ще пречупва отношението към кризата според собствения си национален интерес". 

"Притеснително е финансовото разделение, към което отиваме – рецесията, инфлацията. Всичко това ще има дългосрочни ефекти върху много държави. На този фон международните институции са много отслабени", посочи той. 

Младенов подчерта, че позицията на Европа спрямо войната е обяснима, тъй като агресията трябва да бъде спряна. 

"Но през последните десетилетия свикнахме европейското развитие да бъде зависимо от евтините енергийни източници. Трябва да си дадем сметка, че преходът на откъсване от този тип зависимост ще е болезнен. Това откъсване е неизбежно. Притеснява ме, че богатите европейски страни все още се страхуват да платят тази цена. Колкото повече се бави този процес, толкова по-болезнен ще е преходът", обясни той. 

По думите му Европа приема за даденост, че светът ще бъде с нас. 

"Трябва по-добре да обясним позицията, която заемаме като Европейския съюз. Трябва да си дадем сметка, че срещу подкрепата, която искаме от други държави, ние също трябва да дадем нещо", допълни Младенов. 

Прогнозата на Николай Младенов е, че предстои случайна или целенасочена ескалация на конфликта в Украйна и са необходими премерени действия от страна на всички. 

Според него през последните години отстрани България изглежда много объркана, "което е естествен резултат от вътрешнополитическото объркване". 

"Когато виждаме това лутане – ще помагаме ли на Украйна, няма ли да помагаме, трудно може да се очаква консистентна външнополитическа позиция, която да се излъчва от страната ни… Българският народ винаги е много разумен, когато отива да гласува и посланието му е "седнете и се разберете". Безотговорно е да заявяваш, че не искаш да говориш с този или с онзи. Това се вижда отвън и се отразява върху външнополитическите поведение на държавата. Национално безотговорно е да се ходи от избори в избори. Трябва да има разговори", коментира Николай Младенов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст