Риши Сунак официално обяви кандидатурата си за нов лидер на торите

Риши Сунак

Риши Сунак официално обяви днес кандидатурата си за нов лидер на британската Консервативна партия, който след това да замени Лиз Тръс и като премиер, предаде Ройтерс.

Смята се, че бившият министър на финансите е фаворит в надпреварата. Той пръв си осигури още в петък подкрепата на най-малко 100 депутати консерватори – задължително условие за допускане до вътрешните избори в управляващата партия.

"Великобритания е велика страна, но ние сме в дълбока икономическа криза. Затова представям кандидатурата си за лидер на Консервативната партия и ваш бъдещ министър-председател. Искам да разреша проблемите в нашата икономика, да обединя нашата партия и да служа на страната ни", написа Сунак в "Туитър".

Негови съперници са бившият премиер Борис Джонсън и лидерът на Камарата на общините Пени Мордонт.

Досега Мордонт бе единственият официален кандидат. Тя обаче си е осигурила подкрепата само на 23 депутати консерватори при необходими най-малко 100.

Консервативната партия има общо 357 представители в 650-членната Камара на общините.

Борис Джонсън, който прекъсна почивката си в Доминиканската република, за да се върне вчера във Великобритания, продължава да се бори да си осигури подкрепата на най-малко 100 депутати, отбелязва Ройтерс.

Крайният срок за набиране на подкрепата на поне 100 депутати от потенциалните кандидати изтича утре в 14 ч. (16 ч. българско време).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст