Си Цзинпин остава генерален секретар на китайската Компартия

Си Цзинпин

Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран днес за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай – пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина.

Си бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран вчера в края на 20-ия конгрес на ККП, посочва БТА.

Конгресът заздрави хватката на Си върху властта, отбелязва АФП.

Бившият китайски лидер Ху Цзинтао се е почувствал вчера зле и затова е бил изведен неочаквано от церемонията по закриване на конгреса на Китайската комунистическа партия. Това съобщи междувременноагенция Синхуа.

79-годишният бивш генерален секретар на Китайската комунистическа партия беше изпроводен от двама разпоредители, което предизвика редица коментари от страна на световните агенции и наблюдатели.

Имаше предположения, че е изведен, защото е против политиката на Си Цзинпин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст