ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Уолстрийт потегля към Рияд въпреки Байдън

свят

Ескалиращата разпра около решението на ОПЕК+ да ореже с 2 млн. барела на ден производството на суров петрол през ноември рискува да нанесе трайно поражение на политическите отношения между САЩ и Саудитска Арабия. Уолстрийт обаче изглежда невъзмутим.

Главните изпълнителни директори на "Джей Пи Моргън Чейз" – Джейми Даймън – и на "Голдмън Сакс груп" – Дейвид Салъмън – са сред членовете на американския финансов елит, който се подготвя да присъства на бляскавия инвестиционен форум в Рияд през тази седмица. Луксозното шоу на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман "Инициатива за бъдещи инвестиции" ще се състои от 25 до 27 октомври в условията на ескалиращата словесна война на Белия дом и на заплахите на американския президент Джо Байдън за "последствия" за кралството заради ролята му в орязването на петролните доставки въпреки възраженията на Вашингтон.   

Инвестиционната инициатива на Рияд, чиято цел е да привлече милиарди долари за Саудитска Арабия, за пореден път е засенчена от външни събития. Отношенията между кралството от Залива и Съединените щати са най-обтегнати от октомври 2018-а след убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги – последната година когато лидери на финансовия бранш игнорираха годишното джамбуре, наречено "Давос в пустинята".

Този път обаче е ред на принц Мохамед да тържествува.

Високите петролни котировки и производствени обеми означават, че саудитската икономика се развива най-бързо сред членовете на Г-20. Престолонаследникът е с първия бюджетен излишък след поемането на властта, което му позволява да насочи милиарди долари към фондовите борси и глобални активи и да планира някои от най-амбициозните строителни проекти на глобуса. В забавящото темпото си световно стопанство всичко това превръща кралството в неустоим магнит за финансовите шефове.  

Въпреки приказките за евентуално неявяване, липсват признаци, че американските финансови мениджъри се отказват от форума. Защото Уолстрийт знае отлично разликата между краткосрочните сделки и политиката и дългосрочното сътрудничество и стратегията. И при днешната ликвидност си струва щатските инвестиционни фирми да са сред присъстващите. 

Въпреки обвиненията на Вашингтон, че Рияд помага на Русия да финансира войната в Украйна и качва цените на горивата за американците, членове на предишната американска администрация се стягат за Рияд.

Бившият финансов министър Стийвън Мнучин и бившият старши съветник на Белия дом Джаред Къшнър са заявили участие в събитието. Сред делегатите са и имената на главния изпълнителен директор на "Блекстоун" – Стийв Шуорцмън – и на основателя на "Моелис енд ко." – Кен Моелис – и двамата близки до Доналд Тръмп, управлявали саудитски пари и консултирали саудитското правителство за сделки. Основателят на "Бриджуотър асошиейтс" – Рей Далио – също ще "търка рамене" със саудитските официални представители, между които са и министърът на енергетиката принц Абдулазис бин Салман и председателят на Публичния инвестиционен фонд (ПИФ) – Ясер ал Румаян, както и висши регионални мениджъри като Калдун ал Мубарак на инвестиционната група "Мубадала инвестмънт".  

От Европа се очаква да присъстват главният изпълнителен директор на "Ейч Ес Би Си холдингс" Ноел Куин и щефът на "Сосиете женерал" Фредерик Одеа, както и ръководителят на "Стандард чартърд" Бил Уинтърс, въпреки че той ще пропусне форума COP27 в Египет през ноември. Китай пък изпраща най-голямата делегация от над 80 главни изпълнителни директори на китайски компании. 

За банкерите, които ще отлетят за Рияд, събитието през тази седмица ще е далеч по-значително от предишните години, защото най-големите световни компании се борят да привлекат капитали в заоблачаващата се макроикономическа среда.

В условията на висока инфлация, растящи лихвени проценти, глобална енергийна криза и затягащи се кредитни пазари, държащи на разстояние много инвеститори, влиятелни държавни фондове като тези на Саудитска Арабия са по-важни от всякога. 

Преди разправията с Белия дом саудитският ПИФ увеличи инвестициите си в САЩ. Той разшири екипа си в Ню Йорк за управлението на портфейл от щатски фирмени книжа за грубо 40 млрд. щ. долара, включително на дялови участия в "Блек Рок", "Джей Пи Моргън" и "Юбер текнолъджис". Фондът качи през юли до 17% и дела си в британския производител на луксозни коли "Астън Мартин Лагонда глоубъл холдингс".

Тазгодишното присъствие на Даймън на саудитската "Инициатива за бъдещи инвестиции" ще е първото му след като той и други висшестоящи западни мениджъри не отидоха на конференцията през 2018-а след изчезването на Кашоги. Впоследствие шефът на "Джей Пи Моргън Чейз" призна, че тогавашният му отказ "не е постигнал нищо". Акулата от Уолстрийт разширява бизнеса си в Саудитска Арабия и планира да попълни 100-членния си екип с нови 20 служители до края на годината.

И други американски финансови компании засилват присъствието си в кралството след като саудитското правителство увеличи натиска върху интернационалните фирми да прехвърлят близкоизточните си центрове в страната.   

Рияд пък се надява форумът да го постави на картата като глобална дестинация за сделки и същевременно да подобри националните вложения, които са ограничени. Въпреки че чуждестранните директни инвестиции нарастват всяка година от 2017-а (когато стартира събитието) до най-високото си равнище за последните повече от десет години, те са насочени основно към петролни активи вместо към амбициозните нови проекти. Сериозен стимул ще е обявеният от престолонаследника план ПИФ да увеличи влиянието си с активи за 1 трлн. щ. долара до 2025-а. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст