ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В бюджета са заложени средства за повишение на заплатите в спешната помощ

д-р Асен Меджидиев

Заложили сме в новия бюджет над 55 млн. лв. за трайно и устойчиво увеличение на заплатите за следващата година за работещите в сектора на спешна помощ и за работещите в регионалните здравни инспекции. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев пред Българското национално радио.

Във връзка с устойчивите решения за повишаване на заплатите министър Меджидиев припомни създадената работна група с цел остойностяване на лекарския труд и изготвяне на правила за формиране на лекарската заплата. "В последните десет години никой не с зае с това", добави той.

"Сега се водят преговори между Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за възможностите за повишаване на стойностите на клиничните пътеки, за да могат болниците да получат ресурса, с който да повишат възнагражденията на персонала си", допълни министър Меджидиев.

"Ще се стараем да се постигне ново увеличение на клиничните пътеки с около 12 процента. Предишното увеличение на стойностите на клиничните пътеки беше в средата на тази година, средно с около 25 процента", уточни той.

Министър Меджидиев прогнозира, че няма да има тежка ковид вълна. Протичането на заболяването все повече наподобява обикновените вирусни инфекции, заразените боледуват доста по-леко, няма натоварване на интензивните отделения, посочи още той. По думите му не се очертава да се налагат допълнителни мерки и учениците със сигурност ще учат присъствено.

Министър Меджидиев коментира и темата за бъдеща детска болница, като посочи, че във вторник предстои среща между представители на заинтересовани неправителствени организации, заместник-министрите на здравеопазването и др., за да се обсъдят стъпките за началото на проекта. По думите му до дни е вероятно да бъде обявен теренът, на който ще бъде построена болницата.

"Полагаме огромни усилия да не се избяга от ангажимента на държавата за изграждане на лечебен модерен висококвалифициран европейски комплекс за лечение на деца", каза той.

Здравният министър посочи още, че е възложил проверка за липсващи на българския пазар лекарства, както и че до две седмици се очаква анализ за работата на системата за свързаност между линейките и болниците за наличие на свободни легла.

В отговор на въпрос дали има готовност да остане на поста министър на здравеопазването Меджидиев пожела на политическите групи и партии да намерят езика на общуване и да създадат редовно правителство. "Важно за държавата е да има стабилен парламент", допълни той.

"Не съм политически обвързан, като министър съм поел ангажимент към премиера и към президента, и, колкото е нужно, ще работя", Завърши д-р Асен Меджидиев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст